Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ - ΠΑΥΛΟΥ ΦΛΩΡΕΝΣΚΥ



64. Με την κυριολεκτική και αυστηρή έννοια της λέξης, μόνο οι Άγιοι μπορούν να συνθέτουν Εικόνες και ίσως η πλειονότητα από αυτούς ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση, καθοδηγώντας με την πνευματική τους εμπειρία τα χέρια των αγιογράφων, αρκετά έμπειρων από τεχνικής πλευράς , για να ενσαρκώσουν ουράνιες οράσεις και αρκετά καταρτισμένων στην τέχνη τους για να είναι ευαίσθητοι σε όσα τους υπέβαλε ο μακάριος δάσκαλός τους. Δεν πρέπει να παραξενευόμαστε για τη δυνατότητα μιας τέτοιας συνεργασίας : σε άλλες εποχές, όταν η συνοχή και η έννοια της κοινότητας είχαν μεγαλύτερη ισχύ μέσα στον λαό, το πολιτιστικό έργο ήταν αποτέλεσμα κοινής δημιουργίας : το παράδειγμα μας το δίνουν τα εργαστήρια των ζωγράφων ή οι αγιογραφικές κοινότητες γύρω από έναν μεγάλο μάστορα , ακόμη και τον καιρό της άνθισις του ατομικισμού. Τον Μεσαίωνα , όταν οι συνειδήσεις ήταν ενοποιημένες και ήξεραν να υποτάσσονται στην καθοδήγηση ενός δασκάλου γνωστού ως πνευματοφόρου, τα κοινοτικά εργαστήρια των αγιογράφων είχαν σίγουρα φτάσει έναν ορισμένο βαθμό τελειότητας . Αφού ακόμη και τα Ευαγγέλια και τα άλλα Ιερά Βιβλία γράφτηκαν υπό την καθοδήγηση κάποιου: του απόστολου Πέτρου για το Κατά Μάρκον , του αποστόλου Παύλου για το Κατά Λουκάν και για τις Πράξεις , τι το παράξενο αν οι τεχνικές του χρωστήρα , υποταγμένες στην αποκάλυψη της αιώνιας ομορφιάς που διακήρυτταν οι Άγιοι, την απεικόνιζαν πάνω στις Εικόνες , υπό τη σταθερή καθοδήγηση αυτών των Αγίων.




65. Ωστόσο η τεχνική του χρωστήρα δεν έμενε ξένη ακόμη και σ΄εκείνον που ατενίζει τις ουράνιες ιδέες και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ιστορίας της Χριστιανικής Εκκλησίας περνάει σαν χρυσό νήμα η παράδοση της αγίας εικονογραφίας με την κυριολεκτική έννοια. Από τους πρώτους που έδωσαν μαρτυρία του σαρκωμένου Λόγου και σε όλη τη διάρκεια των αιώνων , συναντούμε Αγίους που είναι οι ίδιοι εικονογράφοι και εικονογράφους που είναι οι ίδιοι Άγιοι. Να , λόγου χάρη, ένας κατά προσέγγιση κατάλογος ονομάτων , χωρίς αξιώσεις πληρότητας αυτών των αγίων ζωγράφων με επικεφαλής τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς , ο απόστολος Ανανίας , ο άγιος Νικόδημος , ο επίσκοπος Μαρτίνος μαθητής του αποστόλου Πέτρου , ο Μεθόδιος επίσκοπος Μοραβίας , ο αυτοκράτορας Μανουήλ ο Παλαιολόγος , ο Λάζαρος επίσκοπος Ευανδρίας , ο Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως , ο άγιος μοναχός Ιερώνυμος της Παλαιστίνης  (με αναφορά στον καινό Ουρανόν).

Συνεχίζεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου