Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κρίση χαμηλής έντασης στο Αιγαίο - Πλήρης ανάπτυξη του Τουρκικού Στόλου

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ.

Σε τρεις περιοχές που έχει δεσμεύσει στο βόρειο και νότιο Αιγαίο η Τουρκία πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ασκήσεις με τη συμμετοχή πολλών μονάδων του Στόλου της, υποβρυχίων και αεροσκαφών με πραγματικά πυρά και σενάρια «αποκλεισμού» ελληνικών νησιών. Η Άγκυρα, μετά και το περιστατικό στη Λαδόξερα προκαλεί κρίση χαμηλής έντασης στο Αιγαίο, αλλά εκφράζονται φόβοι και για πρόκληση «θερμού επεισοδίου».
Από σήμερα 13 Ιανουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, βάσει τριών ΝΟΤΑΜ που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι αναπτύσσονται τουρκικά πλοία στις περιοχές δυτικά της Λέσβου και δυτικά της Σάμου, καθώς επίσης και σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Τα τουρκικά γυμνάσια στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν και βολές με πραγματικά πυρά στο πλαίσιο της άσκησης «Akci Deniz» («Θαλάσσιος Πνεύμονας»).
Οι Τούρκοι έχουν εκδώσει και Sub-note, κάτι που σημαίνει παρουσία στο Αιγαίο και εχθρικών υποβρυχίων στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για τις ασκήσεις. Αν και ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς που ακριβώς κινούνται τα υποβρύχια.  
Πληροφορίες αναφέρουν πώς στις δύο περιοχές στο βόρειο Αιγαίο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν προσβολές στόχων με τη συμμετοχή τόσο του Ναυτικού όσο και της Αεροπορίας.
Στην περιοχή όμως μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η άσκηση θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας και θα «παίξουν» πολλά σενάρια για τον «αποκλεισμό» της Μεγίστης με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
  
Το ελληνικό νησί καθορίζει την ελληνική ΑΟΖ, και είναι ο συνδετικός κρίκος με την ΑΟΖ της Κύπρου, αποκλείοντας την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό οι Τούρκοι αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη της Μεγίστης.
Για τις τουρκικές ασκήσεις, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή, καθώς δεν αποκλείεται κάποια «εχθρική» ενέργεια. Και υπάρχει το κλίμα αυτό εκ μέρους της Τουρκίας, δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Η τελευταία έγινε από ελικόπτερο Cougar πάνω από τη Σάμο, ενώ προπαραμονή των Χριστουγέννων τέσσερα μαχητικά της Άγκυρας πέταξαν πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι. Επίσης, ανήμερα των Χριστουγέννων καταγράφηκαν τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
Τα τουρκικά CN-235 επιδεικνύουν μεγάλη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και ακόμη μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες κάνοντας έως και 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Αυτό γίνεται απουσία της εναέριας επιτήρησης της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Άγκυρα προσπαθεί να επωφεληθεί διεκδικώντας ρόλο στην επιτήρηση και την έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο.  
Από ελληνικής πλευράς λοιπόν κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία του παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων, όπως και από τα παρατηρητήρια τόσο του Στρατού όσο και του Ναυτικού . Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται επίσης τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και μονάδα του Στρατού, κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων.  
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν το καθήκον τους. Το ερώτημα είναι η κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει να κάνει όταν δίνει εντολές να αποχωρήσουν σκάφη του Λιμενικού από την νήσο Λαδόξερα για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι που παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και απειλούν τους Έλληνες ψαράδες.
Είναι σαφές ότι προβλέπονται κανόνες εμπλοκής όταν γίνεται παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Αυτοί υπάρχουν όμως όταν υπάρχουν και ελληνικά σκάφη να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γιατί ότι οι πολιτικοί δίνουν εντολή στους καθ’ ύλην αρμόδιους να αποχωρήσουν σαφώς και δεν υπάρχουν.
Αυτό συνέβη στη Λαδόξερα, κατ’ ομολογία του καθ’ ύλην αρμόδιου από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης και Προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σ. Ζησίδη. Δόθηκε πολιτική εντολή να μην αντιδρούν οι Λιμενικοί στις τουρκικές παραβιάσεις.
Και η ηγεσία του Λιμενικού, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής (του κ. Βαρβιτσιώτη;) έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Ζησίδη για να μην προβεί φαίνεται σε νέες ακόμη πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις και κάψει τη γούνα κάποιων στην κυβέρνηση. Το αφήνει άλλωστε να εννοηθεί στις δηλώσεις του.  
Ο δε αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Δ. Μπαντιάς που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Ζησίδη και διέταξε ΕΔΕ για τα όσο είπε, θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ταξίδι όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του.
Μήπως οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του διωκόμενου Λιμενικού χάλασαν τη σούπα του κ. Μπαντιά ή μήπως κάποιων ανωτέρων του που θέλουν να κάνουν «παιχνίδι» με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου