Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Μόνον ο Θεός είναι καρδιογνώστης και μόνο σε ανθρώπους του αποκαλύπτει τι έχουμε στις καρδιές μας


Αποτέλεσμα εικόνας για Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου
– Γνωρίζει, Γέροντα, το ταγκαλάκι διαβολάκι τι έχουμε στην καρδιά μας;

– Ακόμη αυτό έλειψε, να γνωρίζει και καρδιές!
Μόνον ο Θεός είναι καρδιογνώστης και μόνο σε ανθρώπους του Θεού αποκαλύπτει ορισμένες φορές πάλι ο Θεός – για το καλό μας – τι έχουμε στις καρδιές μας.

Το ταγκαλάκι γνωρίζει τις πονηριές και τις κακίες που φυτεύει στα δικά του όργανα, δεν ξέρει τους καλό λογισμούς μας. Μόνον εκ πείρας αντιλαμβάνεται μερικά, αλλά και σʹ αυτά, πέφτει έξω τις περισσότερες φορές. Και εάν δεν επιτρέψει ο Θεός να τα καταλάβει και αυτά,πέφτει συνέχεια έξω σε όλα, γιατί είναι σκοτεινός ο διάβολος, ορατότης μηδέν! 

Δεν ξέρει, ας υποθέσουμε, έναν καλό λογισμό δικό μου. Αν έχω κανέναν κακό λογισμό,εκείνον τον ξέρει, γιατί ο ίδιος τον φυτεύει. Αν εγώ τώρα θέλω να πάω να κάνω κάπου μία καλοσύνη, να σώσω λ.χ. έναν άνθρωπο, ο διάβολος αυτό δεν το ξέρει. 

Όταν όμως εκείνος βάλει σε κάποιον έναν λογισμό και του πει: «Πήγαινε να σώσεις τον τάδε άνθρωπο», θα τον κεντήσει συγχρόνως και στην υπερηφάνεια και γιʹ αυτό τον ξέρει αυτόν τον λογισμό. Αλλά και με το ότι δέχεται ο άνθρωπος την υπερηφάνεια, δίνει δικαίωμα στον πειρασμό. Είναι πολύ λεπτά τα πράγματα.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’ «Με Πόνο και Αγάπη για τον σύγχρονο  άνθρωπο».
http://kaini-ktisis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_9.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου