Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Πάντως εγώ δεν τον λύπησα! (Άγιος Ιάκωβος)

Φωτογραφία του George Kakkos.



Κάποτε ο Ηγούμενος πατήρ Νικόδημος έστειλε γραπτή εντολή στον π. Ιάκωβο να στείλει έναν εργάτη που είχαν εκεί στη Μονή έτσι για να τρώει ένα κομμάτι ψωμί, στην κωμόπολη της Λίμνης για να παραλάβει ορισμένη ποσότητα λαδιού και να το μεταφέρει στη συνέχεια στη Μονή.
Πήρε λοιπόν ο π. Ιάκωβος το γράμμα του Ηγουμένου, πήγε στο ναό, στάθηκε μπροστά στην εικόνα του Αγίου Δαβίδ, του διάβασε την εντολή του Ηγουμένου και μετά έστειλε τον εργάτη στη Λίμνη.
Κατεβαίνοντας ο εργάτης στη Λίμνη συναντήθηκε στο δρόμο με τον Ηγούμενο, που πήγαινε για μια επείγουσα υπόθεση στον ελαιώνα της Μονής. Στη συζήτηση που έγινε ο Ηγούμενος έδειξε ότι αγνοούσε την εντολή του. Έτσι ο εργάτης επέστρεψε στη Μονή άπραγος.
Αργότερα έφτασε στη Μονή και ο Ηγούμενος. Ο π. Ιάκωβος έτρεξε στην είσοδο να τον υποδεχθεί. Αλλά ο Ηγούμενος τον επιτίμησε και του είπε αυστηρά:
- Τι είναι αυτά; Πώς έστειλες τον υπάλληλο στη Λίμνη χωρίς να σου δώσω ευλογία; Τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνεις δίχως ευλογία;
Ο π. Ιάκωβος έκπληκτος του είπε:
- Γέροντα, εγώ τον εργάτη τον έστειλα κατόπιν της γραπτής εντολής σας, που την διάβασα και στον Άγιο Δαβίδ. Αν, όμως, νομίζεις πως πρέπει να με επιτιμήσεις, όπως νομίζεις.
- Που είναι το γράμμα; Να μου το δείξεις, του απάντησε ο Ηγούμενος.
Τρέχει ο π. Ιάκωβος στο κελλί του, παίρνει το γράμμα του Ηγουμένου και αντί άλλων ανάβει ένα σπίρτο και το καίει στο τζάκι, για να μην το δει ο Γέροντας του και στεναχωρηθεί για τη συμπεριφορά του. Έφτασε όμως από πίσω του ο Γέροντας λαχανιασμένος και του λέει:
- Τι χαρτιά καις εκεί;
- Τίποτε, Γέροντα, κάτι άχρηστα χαρτιά καίω, συγχώρεσέ με γιατί είχες δίκιο, του απάντησε.
Τότε είδε τον Γέροντα του να μαλακώνει, να χαμογελάει και αμίλητος να φεύγει από το κελλί του.
«Ή το έκανε για να με δοκιμάσει αν θα ζητούσα το δίκαιό μου, ή πραγματικά το είχε ξεχάσει, γιατί είχε και ζάχαρο. Ο Θεός ξέρει. Πάντως εγώ δεν τον λύπησα»., έλεγε ο π. Ιάκωβος.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ένας άγιος Γέροντας ο μακαριστός π. ΙΑΚΩΒΟΣ»
ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ ΓΕΡΟΝΤΟΣ
https://www.facebook.com/groups/1717854928449831/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου