Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ






Στα χέρια της αστυνομίας βαριά τραυματισμένος βρίσκεται ο δεύτερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, δίνοντας ένα τέλος στο ανθρωποκυνηγητό που βρισκόταν σε εξέλιξη για περισσότερες από 20 ώρες στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Ο Τάμερλαν και ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ
Ο Τάμερλαν και ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ
Ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ είχε βρει προσωρινά καταφύγιο μέσα σε σκάφος στην πίσω αυλή κατοικίας επί της οδού Φράνκλιν στην πόλη του Γουώτερτάουν. Νωρίτερα είχε καταφέρει να διαφύγει με τα πόδια, έχοντας εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη με αστυνομικούς, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, Τάμερλαν. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά από επιδρομή ανδρών του FBI. Η είδηση έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας ενθουσιασμό στους κατοίκους της Βοστώνης.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής της αστυνομίας στη Βοστώνη, Έντουαρντ Ντέιβις, ο νεαρός νοσηλεύεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο όμως δεν κατονόμασε. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, φέρει σοβαρά τραύματα στον λαιμό και στο πόδι. Ήδη η φωτογραφία που δείχνει τον Τζοκάρ Τσαρνάεφ βαριά τραυματισμένο να δέχεται τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρεται εσπευσμένα στο ασθενοφόρο, αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


(Αιμόφυρτος ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ)

Τα δύο αδέρφια θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι για τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο. Εκείνη την ημέρα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου παιδιού και 183 οδηγήθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο. Πλέον, 58 παραμένουν νοσηλευόμενοι σύμφωνα με το CNN.

Η στιγμή της μεταφοράς του τραυματία με ασθενοφόρο...


Το Associated Press για τη σύλληψη του Τζοκάρ Τσαρνάεφ...


Το αίμα τον πρόδωσε
Παρά το ανθρωποκυνηγητό των δυνάμεων Ασφαλείας ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ κατάφερνε να διαφεύγει της σύλληψης. Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τοπική ώρα ανατολικής ακτής Η.Π.Α., ο ιδιοκτήτης κατοικίας επί της οδού Φράνκλιν ανέφερε στην αστυνομία ότι παρατήρησε κηλίδες αίματος πάνω σε μια βάρκα, που είχε στο πίσω μέρος της αυλής του.


(Το σκάφος στο πίσω μέρος της κατοικίας)


(Η κρυψώνα του 19χρονου - Εικόνα μέσα από το ασθενοφόρο)

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης θύμιζε «νεκρή πόλη», λόγω των απαγορεύσεων που είχαν επιβάλει στις μετακινήσεις οι Αρχές, σε μια προσπάθειά να συλλάβουν τον δεύτερο ύποπτο. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (S.W.A.T.), ομοσπονδιακοί πράκτορες, στρατιώτες και χιλιάδες αστυνομικοί τόσο από την πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης όσο και από άλλες πόλεις της πολιτείας «χτένιζαν» σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους σε κάθε σπίτι.

Το ενδεχόμενο μιας ομηρείας αποτελούσε «εφιάλτη» για τις Αρχές, οι οποίες είχαν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών.



Μόλις λοιπόν έγινε γνωστή η πληροφορία για την ύπαρξη αίματος, τρεις αστυνομικοί κατευθύνθηκαν προς τα εκεί για να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Ωστόσο, όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν κοντά στο σκάφος, δέχτηκαν τα πυρά του 19χρονου, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα ο χώρος περιμετρικά της κατοικίας γέμισε με δυνάμεις της αστυνομίας, ομοσπονδιακούς πράκτορες και στρατιώτες. Ελεύθεροι σκοπευτές έλαβαν θέσεις μάχης στις οροφές σπιτιών και τα πάντα ήταν έτοιμα για την επιδρομή.






Η άρνηση του υπόπτου να παραδοθεί και η θερμική κάμερα

Με τη χρήση ενός τηλεβόα κάλεσαν τον ένοπλο να παραδοθεί.

«Βγες έξω με τα χέρια ψηλά» ήταν η φράση που ακούστηκε μέσα στη νύχτα, ωστόσο ακολούθησε η αρνητική απάντηση του 19χρονου. Κάθε ενέργεια γινόταν με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες και για να καταστεί εφικτό ο ύποπτος να συλληφθεί ζωντανός. Με τη χρήση θερμικής κάμερας από ελικόπτερο, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση και πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι πρέπει να ήταν εξουθενωμένος, καθώς εκινείτο αργά και με μεγάλη δυσκολία.

Το ασθενοφόρο με τον τραυματία
Το ασθενοφόρο με τον τραυματία
Τελικά όταν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες μπήκαν μέσα στο σκάφος, είδαν τον Τζοκάρ Τσαρνάεφ να έχει χάσει πολύ αίμα και να βρίσκεται σε ημι - λιπόθυμη κατάσταση. Σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψή του, ξεκίνησε η διαδικασία για τη διακομιδή του. Ασθενοφόρο, που βρισκόταν στο σημείο για τουλάχιστον δύο ώρες, τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Τη σύλληψη επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο Twitter το αρχηγείο της αστυνομίας στη Βοστώνη, αναφέροντας: «Συνελήφθη!!! Το ανθρωποκυνηγητό τελείωσε. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν. Ο τρόμος πέρασε και η Δικαιοσύνη νίκησε. Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση».

Με δεύτερο μήνυμά του ενημέρωσε:

«Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση. Αστυνομικοί "χτενίζουν" την περιοχή. Νεώτερα σε λίγο»


(Τα μηνύματα του αρχηγείου της αστυνομίας στo Twitter)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το αντίστοιχο μήνυμα του δημάρχου της Βοστώνης, Τομ Μενίνο, ο οποίος έγραψε: «Τον πιάσαμε», ενώ λίγο αργότερα η αμερικανική εφημερίδα «Boston Globe» ανέφερε σε δημοσίευμά της:

«Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών, η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη, ωστόσο φαίνεται να είναι ζωντανός».

«Έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο»

Ελάχιστη ώρα μετά την επιβεβαίωση της σύλληψης του 19χρονου, το Associated Press μετέδωσε πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στο Γουώτερτάουν.

Με την ικανοποίηση ν' αποτυπώνεται στο πρόσωπό του, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε πως «κλείσαμε ένα σημαντικό κεφάλαιο σε αυτή την τραγωδία».

Παρ' όλα αυτά ξεκαθάρισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση αναφορικά με το κίνητρο της επίθεσης, υπογραμμίζοντας πως οι Αρχές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο να διαπιστώσουν αν οι ύποπτοι δέχτηκαν βοήθεια για να καταστρώσουν το σχέδιό τους.



Πανηγύρια από τους κατοίκους της Βοστώνης

Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψή του Τζοκάρ Τσαρνάεφ, κάτοικοι της περιοχής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, συγχαίροντας τις αστυνομικές δυνάμεις και τους πράκτορες του FBI, που είχαν περικυκλώσει για πάνω από 1,5 ώρα τα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την οδό Φράνκλιν.




(Χαρά και ανακούφιση για τους κατοίκους του Γουώτερτάουν)

Με σημαίες στα χέρια άρχισαν να ζητωκραυγάζουν, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανακούφισή τους για το αίσιο τέλος μιας υπόθεσης, που συγκλόνισε τόσο τις Η.Π.Α. όσο και τη διεθνή κοινότητα.

«Ήταν ευχαρίστησή μας», ανέφερε ένα από τα μέλη της S.W.A.T. που δεχόταν τα συγχαρητήρια από μια ηλικιωμένη γυναίκα.



Οι αγκαλιές και τα φιλιά έδιναν και έπαιρναν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο ή είπαν μια προσευχή.

«Χαίρομαι τόσο πολύ πως όλα τελείωσαν ομαλά. Η πόλη και οι κάτοικοί της πέρασαν τόσο μεγάλο πόνο από τις παράλογες αποφάσεις αυτών των νεαρών», τόνισε σε δηλώσεις της στο CNN, η Μέρι Σάλιβαν, κάτοικος της πόλης.



Λίγο πριν το τέλος

Οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, σε συνοικία του Γουώτερτάουν σήμαναν συναγερμό στο Κέντρο Επιχειρήσεων της αστυνομίας, με τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν -όσο περνούσε η ώρα- πως είναι πολύ πιθανό ο δεύτερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο να κρύβεται πίσω από αυτούς τους πυροβολισμούς.

Πλήθος τεθωρακισμένων οχημάτων και περιπολικών κατευθύνθηκαν προς την οδό Φράνκλιν, με ελεύθερους σκοπευτές να λαμβάνουν θέσεις περιμετρικά ενός σπιτιού, στην αυλή του οποίου υπήρχε ένας σκάφος. Στο σημείο έκανε και την εμφάνισή του ένα ασθενοφόρο, το οποίο τελικά ήταν αυτό που μετέφερε τον τραυματισμένο 19χρονο στο νοσοκομείο.



Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας ήταν να μην υπάρξουν τραυματισμοί πολιτών. Ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ φαινόταν να είναι εξουθενωμένος, απελπισμένος και να νιώθει μόνος μετά τον θάνατο του αδερφού του, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του CNN.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων Ασφαλείας, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν συνεχώς δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που έλεγαν πως ο 19χρονος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ενδεχομένως να έχει στην κατοχή του εκρηκτικές ύλες, τις οποίες είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει.

Παράλληλα, καλούσαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό πως η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε πάψει να ισχύει. Εκτιμάται πως για περίπου 20 ώρες η αστυνομία της Μασαχουσέτης, με τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού και πρακτόρων του FBI, πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου