Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Σε λίγα χέρια ο παγκόσμιος πλούτος



Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από οικονομικές και οικονομικές ανισότητες, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ολοένα και βαθαίνει, ενώ ο πλούτος εξακολουθεί να πέφτει σε χέρια «λίγων», την ώρα που οι «πολλοί» ακροβατούν μεταξύ της φτώχειας και της απόλυτης εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016Έρευνα της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam έρχεται να επιβεβαιώσει τα προλεγόμενα, καθώς, όπως εκτιμάται, η περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του 1% των πλουσιοτέρων ανά τον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 εκείνη που κατέχει το υπόλοιπο 99%!

Η σχετική ανακοίνωση έγινε εν όψει της έναρξης των εργασιών του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Η ΜΚΟ, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμοδίους για την «επαναδιατύπωση των κανόνων», ώστε να διορθωθούν οι κολοσσιαίες ανισότητες.

Οι οικονομικές ανισότητες σε… κλίμακα

Η κλιμάκωση των οικονομικών ανισοτήτων -η οποία συντελεί και στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων- αποτυπώνεται ποσοτικά στη σχετική έκθεση της Οργάνωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016.

«Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την Oxfam.

Η ΜΚΟ ζητεί την «οργάνωση εντός του έτους παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τις χρηματοπιστωτικές-φορολογικές υποθέσεις, ώστε "να ξαναγραφτούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κανόνες"».

Κολοσσιαίες ανισότητες

Η Oxfam αποδίδει το τεράστιο χάσμα πλουσίων-φτωχών στα «ιδιωτικά συμφέροντα», καλώντας τους ηγέτες των χωρών να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κόσμου «μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Η διευθύντρια της ΜΚΟ, κα Γουίνι Μπιανγίμα, η οποία θα συμπροεδρεύει του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες, την ώρα που το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς».

Πώς μπορούν να αμβλυνθούν οι ανισότητες

Η κα Μπιανγίμα, απευθυνόμενη στους ηγέτες των χωρών ανά τον κόσμο, τους κάλεσε να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, τη θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με τη θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους.

http://www.zougla.gr/money/article/se-liga-xeria-o-pagosmios-ploutos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου