Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος: Ο φόβος του Θεού είναι ένας άγιος φόβος.

tumblr mxfecqcsVU1rmxhq7o1 1280
Ο φόβος του Θεού, κατά τον όσιο Εφραίμ, είναι «φυλακτήριον ψυχής», είναι «κυβερνήτης ψυχής», είναι «παιδευτήριον ψυχής». « χων φόβον Θεοοκ μεριμν· νήφει γάρ πάντοτε». Δηλαδή όποιος ολόθερμα ευλαβείται και αγαπά το Θεό, δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στο μέγα θέμα της σωτηρίας. Βρίσκεται πάντοτε σε κατάσταση εγρήγορσης.

Αντίθετα, « μή χων τόν φόβον το Θεο ν αυτ τοιοτος εάλωτοςστι τος το διαβόλου επιχειρήμασιν… Μετεωρίζεται· διαφορε· καθεύδειμερίμνως». Δίχως φόβο Θεού, εύκολα ο άνθρωπος πέφτει στις πλεκτάνες του διαβόλου… «Κτσαι φόβον Θεοπως καί ο δαίμονες φοβηθήσονταί σε».
 
Άγιος τούτος ο φόβος. Είναι φόβος θείος και ιερός. Είναι υπερφυσικό δώρο της θείας Χάριτος. Είναι ενδεικτικό παρουσίας του Αγίου Πνεύμαοτς. Είναι φόβος άφοβος, γιατί δε φοβάται τον εχθρό. Όπου «φόβος Θεού», εκεί και η παρουσία του Θεού· και όπου η παρουσία του Θεού, εκεί και η απουσία του διαβόλου και κάθε κακού.

«Μακάριος  εί χων ν αυτ μνήμην Θεο». Όσο ψυχοζημιογόνος είναι η «λήθη», τόσο ωφέλιμη και προστατευτική είναι η «μνήμη Θεού». Αλλά «μνήμη Θεού» δεν μπορεί να υπάρξει δίχως αδιάλειπτη προσευχή. Αυτή μονάχα είναι «όπλον κατά του διαβόλου».

https://agiooros.net/index.php/news-63/pneymatika-mhnymata/825-agios-efraim-o-syros-o-fovos-tou-theoy-einai-enas-agios-fovos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου