Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τραγωδία στη χριστιανική συνοικία της Βηρυτού



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 19:35
Σκηνές χάους και πανικού εκτυλίσσονται τώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 78. Η έκρηξη σημειώθηκε εν ώρα κυκλοφοριακής αιχμής σε πολυσύχναστη πλατεία της χριστιανικής συνοικίας Ασραφίγια στην «καρδιά» της Βηρυτού.

Πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό σε διάστημα τεσσάρων ετών• επί του παρόντος ο ακριβής στόχος δεν είναι σαφής, όμως οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί γονείς είχαν πάρει τα παιδιά από τα σχολεία τους και επέστρεφαν στο σπίτι. Κάτοικοι που είχαν καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν συγγενείς τους, ενώ άλλοι βοηθούσαν τραυματίες να φθάσουν στα ασθενοφόρα. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.



Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, ενώ ήταν ορατός καπνός που υψωνόταν από το σημείο. Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πολλά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί. Στην περιοχή εδρεύει και γενική γραμματεία της υποστηριζόμενης από τη Δύση συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.



Ο ηγέτης των Φαλαγγιτών Σάμι αλ Τζεμαγιέλ, επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και μέλος της Βουλής, καταδίκασε την επίθεση. «Το κράτος ας προστατεύσει τους πολίτες. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε αναβολή στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάνουμε προειδοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο. Φτάνει» είπε ο Τζεμαγιέλ, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί το Νοέμβριο του 2006.

Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.



Το 2005, η δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ-Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.

Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπασάρ αλ- στην Τρίπολη του Λιβάνου.



Διαβάστε επίσης Έκρηξη στη Βηρυτό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 15:29

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 19:35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου