Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Γυναίκα καμικάζι σκορπά τον θάνατο

Τουλάχιστον 14 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και περίπου 40 οι τραυματίες από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Κυριακή σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νότια Ρωσία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, που εξέταζαν από την αρχή όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνο της τρομοκρατικής επίθεσης ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, κύρια ύποπτη της έκρηξης είναι μια γυναίκα η οποία φέρεται ως καμικάζι και ζωσμένη με εκρηκτικά. Αρχικά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη στον κεντρικό σιδηρόδρομο του Βόλγκογκραντ, χωρίς να προβεί αμέσως σε λεπτομέρειες. 

Για αρκετή ώρα υπήρξε σύγχυση αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών. Μέχρι και λίγο πριν τις 14.30 (ώρα Ελλάδος), η επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 14, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν τον αριθμό σε 18. Μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών είναι κι ένα παιδί 9 ετών, καθώς κι ένας αστυνομικός. Ωστόσο, οι αρχές διευκρινίζουν ότι το παιδί συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών και όχι των νεκρών. Συνολικά τρεις είναι οι αστυνομικοί που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ η κατάσταση ενός εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Συνολικά οι τραυματίες που παραμένουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία είναι 34.

Ο αριθμός των νεκρών εικάζεται ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν οι άνδρες ασφαλείας του σταθμού δεν είχαν εντοπίσει τη γυναίκα καμικάζι κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ειδικό μηχάνημα εντοπισμού συσκευών και δεν την είχαν εμποδίσει να εισέλθει στην κυρίως αίθουσα αναμονής των επιβατών. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών Βλαντιμίρ Μάρκιν. 

Η έκρηξη σημειώθηκε 30 λεπτά πριν από την άφιξη αμαξοστοιχίας από τη Μόσχα.


Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης
Προς το παρόν δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ωστόσο αυτή σημειώνεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ, με την οποία καλούσε τους συντρόφους του σε επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες της έκρηξης και την ενίσχυση της ασφάλειας στο Βόλγκογκραντ. Την ίδια ώρα, στην πόλη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, οι Ρωσικές Σιδηρογραμμές ανακοίνωσαν πως από την έκρηξη δεν θα επηρεαστούν κατά πολύ οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς είναι δυνατή η χρησιμοποίηση βοηθητικών γραμμών για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών.

Άμεσα οι Αρχές απέκλεισαν την είσοδο του σταθμού
Άμεσα οι Αρχές απέκλεισαν την είσοδο του σταθμού


Αποκλεισμένη η είσοδος του σταθμού, εμφανή τα συντρίμμια
Αποκλεισμένη η είσοδος του σταθμού, εμφανή τα συντρίμμια


Επισημαίνεται, πάντως, ότι στις επαρχίες της Νότιας Ρωσίας έχουν πολλές φορές σημειωθεί επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών, εξαιτίας των δύο πολέμων στην Τσετσενία. Στις 21 Οκτωβρίου μια άλλη γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο, και πάλι στο Βόλγκογκραντ. Κατά την εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.  

Την Παρασκευή τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Πιατιγκρόρσκ στον Βόρειο Καύκασο, όταν ένα αυτοκίνητο εξερράγη.

Need Text
Взрыв в Волгограде на Вокзале/The explosion at the railway station in Volgograd00:37reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τραυματίες και νεκρούς
Πανικός επικράτησε μετά την επίθεση
Πανικός επικράτησε μετά την επίθεση


Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης
Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης


Need Text
Волгоград I00:47reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη

Το σημείο της έκρηξης στον χάρτη
Το σημείο της έκρηξης στον χάρτη


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: Associated Press/ RT
http://www.zougla.gr/kosmos/article/toulaxiston-10-nekri-apo-ekriksi-se-sidirodromiko-sta8mo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου