Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Στο φως ημιτελής αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ!
Βρέθηκε κάτω από άλλο πορταίτο του Ολλανδού ζωγράφου.
Η ημιτελής αυτοπροσωπογραφία βρέθηκε κάτω από αυτό το πορτραίτο ενός γέρου άνδρα το οποίο θεωρείται ότι είναι του Ρέμπραντ.

Μία ημιτελής αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε κάτω από ένα πορτραίτο του μεγάλου ζωγράφου. Το κρυμμένο έργο βρέθηκε όταν ο πίνακας μελετήθηκε με ακτίνες Χ στο εργαστήριο Brookhaven της Νέας Υόρκης και το Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Η λεπτομέρεια δεν είναι εμφανής στο πρόσωπο αλλά οι ειδικοί λένε ότι αντιστοιχεί σε μία αναπαραγωγή που χρονολογείται από το 1633 η οποία έχει επιγραφή που λέει ότι είναι από έργο του Ρέμπραντ.

Ο ιστορικός κ. Ερνστ βαν ντε Βέτερινγκ, επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Ρέμπραντ, δήλωσε ότι υπάρχουν βασικές τεχνικές ομοιότητες στο ζωγραφικό στιλ μεταξύ της αυτοπροσωπογραφίας και των αυθεντικών έργων του ολλανδού δημιουργού που ταξιδεύουν χρονικά πίσω στη δεκαετία του 1630.

«Το πορτραίτο υπολογίζεται ότι είναι από τα πρώτα του έργα. Επομένως αυτά είναι ντοκουμέντα που δείχνουν ακόμη περισσότερο πώς ο Ρέμπραντ λειτουργούσε στο ατελιέ του στην πρώιμη περίοδό του» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Αμβέρσας κ. Κοέν Γιάνσενς. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τι εγχειρήματα είχε ξεκινήσει; Ποια ολοκληρώθηκαν; Για πόσα από αυτά θα άλλαξε γνώμη και ξεκίνησε από την αρχή...».
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε με τις ακτίνες Χ φθορισμού επέτρεψε τη χαρτογράφηση των διαφόρων χημικών στοιχείων του ζωγραφικού έργου, αποκαλύπτοντας έτσι διαφορετικές όψεις της κρυμμένης εικόνας.
 
ΠΗΓΗ: ARTS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου