Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ 185.000 Ρώσοι & Δυτικοί θα εκκενωθούν από Συρία, Λίβανο


Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο εκπονήθηκε σχέδιο απομάκρυνσης των Ρώσων πολιτών από την Συρία (οι οποίοι υπολογίζονται σε 35.000)  το οποίο έχει  ετοιμάσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.
Η απομάκρυνση των Ρώσων υπηκόων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί  από ξηράς, θάλασσα και αέρα, αλλά δυσχαιρέτεται η εφαρμογή του λόγω της αναμενόμενης εκκένωσης και του Λιβάνου από τους δυτικούς πολίτες, οπότεθα δημιουργηθεί κομφούζιο στις ακτές της Α.Μεσογείου με κατεύθυνση, αρχικά την Κύπρο, αν και οι Ρώσοι αναζητούν ακτοπλοϊκά και κρουαζιερόπλοια για την μεταφορά μέρους των Ρώσων απ'ευθείας στην Μαύρη νΘάλασσα..
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η διαδρομή μέσω αέρος δεν κρίνεται ασφαλής διότι οι οδοί  που οδηγούν προς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού  έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες. Μένει ο δρόμος μέσω ξηράς από την Δαμασκό πρός την  Βηρυτό και ο θαλάσσια οδό  από τα λιμάνια Ταρτούς και Λατάκια.
Από την Λατάκια  οι ρώσοι πολίτες θα μεταφερθούν αρχικά  στην Κύπρο, όπου θα τους περιμένουν τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων και των εταιρειών «Αεροφλότ» και «Τρανσάερο», ενώ ο Λίβανος, στον οποίο αναμένεται να εξελιχθούν οι ίδιες χαοτικές καταστάσεις με επιθέσει της Χεζμπολάχ κατά δυτικών στόχων, θεωρείται άκρως ανασφαλής διαδρομή. Υπάρχει ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο στα βόρεια του ΛΙβάνουν που έχουν κατασκευάσει οι Γάλλοι, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα είναι ασφαλές εκείνες τις ώρες που όλοι θα πυροβολούν εναντνίον όλων.
Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι Ρώσοι υπήκοοι  βρίσκονται τώρα στην Συρία. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία  ο αριθμός των πολιτών με διπλή υπηκοότητα μαζί με τα παιδιά τους στην Συρία ανέρχεται στα  50.000 άτομα.
Επίσης αναμένεται η εκκένωση 150.000 δυυτικών από τον Λίβανο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου