Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Υπέρ συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν

 
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν θεωρεί ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την ευρωζώνη», μέσω μίας «friendly exit», διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (1974-1981) και πρώην πρόεδρο της Σύμβασης για το μέλλον της Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί». «Πρέπει λοιπόν αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα, αυτό το σενάριο, προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διαβεβαιώνει.
«Εγκαταλείποντας τη χρήση του ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν το υιοθέτησαν. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα τής επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της, αργότερα. Η διαδικασία αυτή μίας συντεταγμένης εξόδου πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα» συνεχίζει ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν.

Ο νεός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βάσει ενός προγράμματος «που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ένα ισχυρό νόμισμα» λέει.

«Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 υπήρξε προφανές σφάλμα. Ήμουν εναντίον τότε και το λέω. Οι Γερμανοί ήταν επίσης εναντίον. Το αποδέχθηκαν διότι άλλοι, κυρίως η Γαλλία, επέμειναν προς αυτήν την κατεύθυνση».
http://www.topontiki.gr/article/97117/Uper-suntetagmenis-eksodou-tis-Elladas-apo-to-Euro-o-Baleri-Ziskar-ntEsten

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου