Με το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης Βαρουφάκη - Σαπέν στο Παρίσι αλλά και την πλήρη στήριξη της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ με το «μανιφέστο» Ομπάμα κατά της λιτότητας η κυβέρνηση μπαίνει σε μία κρίσιμη εβδομάδα διεθνών επαφών.
Στο Μαξίμου είδαν με μεγάλη ικανοποίηση τόσο την καταλυτική παρέμβαση Ομπάμα όσο και το δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο Γιούνκερ ουσιαστικά παραδεχόμενος το τέλος της τρόικας ετοιμάζει νέα συμφωνία με την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά «είναι αποτέλεσμα της διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος που επιχειρεί μεθοδικά και συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο σε μία συμβολική επίσκεψη και από εκεί ξεκινά μπαράζ επαφών με αξιωματούχους και εταίρους σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη για χρόνο ώστε να καταρτιστεί και παρουσιαστεί το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο θα έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, απομακρυσμένο από την υφεσιακή λιτότητα.
Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί με τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη δύο κρατών που πλήττονται σοβαρά από την κρίση χρέους και βλέπουν σταδιακά εαυτούς στη θέση της Ελλάδας και εν συνεχεία θα επισκεφθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πιθανότατα να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις, καθώς θεωρείται πιθανό να υπάρξει πολιτική συμφωνία προκειμένου να μη χρειαστεί η παράταση μετά την 28η Φεβρουαρίου για τη διασφάλιση της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δραγασάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το MEGA το βράδυ της Κυριακής.
Βαρουφάκης - Σαπέν: Ανάγκη για νέο συμβόλαιο με την Ελλάδα
«Όπως ο Ζαν Μονέ απέναντι στις δυσκολίες βρήκε τον τρόπο να φωνάξει για μια ενότητα προς όφελος όλων, το ίδιο πνεύμα θα πρέπει να διακατέχει και εμάς σήμερα» σημείωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε ότι στη λίστα των συναντήσεών του άμεσα είναι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές επαφές και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Επιδίωξή μας είναι», πρόσθεσε, «να δώσουμε ένα νέο πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, διότι εάν συνεχίσουμε με τα παλαιά δεδομένα δεν έχουμε ελπίδα να προχωρήσουμε ιδιαίτερα. Αντίθετα εάν σταθούμε ενωμένοι και αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα, θα επιτύχουμε. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη για όλους του ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο για τους Έλληνες, τους Πορτογάλους ή τους Ισπανούς. Η Ένωση θα πρέπει να είναι ευεργετική για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε : «Ήλθαμε στο Παρίσι για να εξηγήσουμε στους εταίρους μας την αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε πρώτα από όλα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά τα συμφέροντα της Ελλάδας, ώστε η επιτυχία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης να σημαίνει την επιτυχία όλων».
«Η ανησυχία μου ως Ευρωπαίος» είπε, «είναι ότι αυτό το πρόγραμμα κοστίζει ακριβά στην Ευρώπη. Εκείνο που ακριβώς θέλουμε, είναι να μειώσουμε τις απώλειες των εταίρων μας. Να γυρίσουμε σελίδα να κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα που να λειτουργεί, ώστε οι αποπληρωμές να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έτσι, θα μπορέσει ο καθένας να πάρει πίσω τα χρήματά του» τόνισε.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει χρήματα χωρίς επιτήρηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε πως «η απάντηση για το εάν θέλουμε πρόσθετα χρήματα, είναι «όχι». Για το εάν, στη δεδομένη κατάσταση που βρισκόμαστε, η Ελλάδα επιδιώκει μια νέα δόση πίστωσης, η απάντηση είναι επίσης «όχι». Βέβαια αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα. Το αντίθετο μάλιστα, η κατάσταση είναι δύσκολη, το μήνυμα όμως που θέλω να στείλω στους εταίρους μας είναι το εξής :
Εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα περίμενε μονίμως την επόμενη δόση πίστωσης. Είμαστε σαν τους τοξικομανείς περιμένοντας τη δόση μας. Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση θα περάσουμε την αναγκαία φάση της αποτοξίνωσης. Και σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να διαπραγματευθούμε οι μεν ενάντια στους δε, θα πρέπει να καθίσουμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, και να δούμε μαζί γιατί τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν απέτυχαν. Το επόμενο βήμα θα είναι να προταθεί ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με το οποίο θα καθορισθεί η συνεργασία με τρόπο ώστε να είναι ωφέλιμη και για την Ευρώπη ώστε να κοστίζει λιγότερο στους ευρωπαίους φορολογούμενος η Ελλάδα».
Ο κ. Βαρουφάκης σήμερα αναχωρεί για το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Τζόρτζ Όσμπορν και εκπροσώπους από την επιχειρηματική κοινότητα City, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
«Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της, ως χώρα, ως έθνος, ως χώρα φίλη της Ελλάδας, ως μια χώρα με πολλούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά και ως μία χώρα με σημαντικό πολιτικό και οικονομικό βάρος στην Ευρώπη. Η Γαλλία επομένως θα στηρίξει, θα διευκολύνει, θα είναι πάντα εκεί ώστε να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει στον καθένα από εμάς να υπερβεί τις δυσκολίες» σημείωσε ο Μισέλ Σαπέν.
«Όταν μια χώρα έχει για χρέος το 175% του ΑΕΠ δεν είναι ζήτημα ανώδυνο. Είναι λογικό η σημερινή κυβέρνηση να θέλει στο μέλλον και με όρους που δεν έχουν ακόμα ορισθεί, να ελαφρύνει το βάρος. Επώθηκαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα» χωρίς όμως να εξηγήσει περισσότερο. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του «το χρέος είναι τελικά ένα θέμα ανάμεσα σε άλλα πολλά που θα πρέπει να συζητηθούν και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό «θα επιτρέψει να δούμε τις υποχρεώσεις του ενός και του άλλου στο πλαίσιο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων και της ΕΚΤ. Παράλληλα θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκφράσει τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις, τα μέσα και τις λεπτομέρειες αυτών των μεταρρυθμίσεων, που και ο Έλληνας υπουργός επικαλέστηκε και που είναι απολύτως απαραίτητες».
Ο Μισέλ Σαπέν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φοροδιαφυγής. «Είναι κοινή μας βούληση» είπε «να καταπολεμήσουμε κάθε μηχανισμό φοροδιαφυγής και σύστημα φοροαπαλλαγών στο οποίο γίνεται κατάχρηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις για την οποία οι Ευρωπαίοι, το λέω ξεκάθαρα, είχαν πολλά παράπονα σχετικά με την εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επαφίεται τώρα λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει.Υπάρχουν πολλά επείγοντα ζητήματα που εκκρεμούν, γι αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό ηρεμία και ψυχραμία για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να ανασάνει» κατέληξε ο Μισέλ Σαπέν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου