Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι δουλειές με το πνεύμα


Astrid Dörner
Handelsblatt 14/15/16.2.2014, σελίδες 60-61

Oι διαλογιζόμενοι manager μπορούν πια να παρουσιάζονται στα σαλόνια. Στην κορυφή του κινήματος για περισσότερη συνειδητότητα και εσωτερική γαλήνη βρίσκεται ένας μηχανικός της google. Το πρόγραμμα που προσφέρει είναι προσαρμοσμένο ειδικά για το διευθυντικό προσωπικό μεγάλων εταιριών.
Ο Chade-Meng Tan θεωρούνταν σε όλη του ζωή computer-nerd: στα 12 του χρόνια έμαθε προγραμματισμό, αυτοδίδακτος. Στα 15του κέρδισε τον πρώτο του διαγωνισμό για ταλέντα. Σπούδασε πληροφορική, κατ’ αρχάς στην Σιγκαπούρη, κατόπιν στην Santa Barbara, Καλιφόρνια, πλησίον των τότε νέων ίντερνετ-επιχειρήσεων στην Silicon Valley. Μετά την αποφοίτηση του 2000, έστειλε «έτσι απλά, από περιέργεια» ένα email με το βιογραφικό του σε μια από τις πολλές start-up επιχειρήσεις. Μετά από 5 λεπτά είχε λάβει μια προσφορά για θέση εργασίας. Από την google. Ο Tan ήταν 107ος υπάλληλος, και όπως πολλοί συνάδελφοι του που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή, έγινε πλούσιος. Δεν έγινε όμως ευτυχισμένος.

Πέραν από το πάθος του για τους υπολογιστές, έβραζε μέσα του μια μεγαλύτερη επιθυμία: «ήθελα να ωθήσω τα πράγματα. Να αλλάξω τον κόσμο. Να φέρω ειρήνη», λέει ο Tan. Μετά από τρία χρόνια ως προγραμματιστής στην τεταμένη καθημερινότητα της google, ο μηχανικός είχε αποφασίσει να γίνει ευτυχισμένος.

Ο λυγερός Κινέζος με το γοητευτικό χαμόγελο εργάζεται μόνο εν μέρει για την google, με τον προγραμματισμό δεν ασχολείται καθόλου. Αντί αυτού κάνει διαλέξεις περί διαλογισμού. «Εγώ έχω μόνο καλά και καλύτερα νέα», και μετά εξηγεί τι εννοεί με ένα παράδειγμα, στους manager, γιατρούς και μηχανικούς. «Το καλό νέο: το πνεύμα μπορεί να προπονηθεί. Το καλύτερο νέο: ήδη μέσα εφτά εβδομάδες βλέπεις τις επιτυχίες.»

Και τότε ο 41-χρόνος ανασηκώνει τα μανίκια, χαμογελάει και ξεγυμνώνει τα λεπτά του μπράτσα. «Είναι όπως με τα βάρη. Αν κάνεις αρκετά, θα αποκτήσεις δυνατά μπράτσα. Κι όποιος κατά την διάρκεια του διαλογισμού επαναφέρει την προσοχή του στην αναπνοή του, προπονεί τον εγκέφαλο.»

Ο σκοπός είναι μέσω του διαλογισμού να βελτιώσει κανείς την προσοχή του, να έχει υπό έλεγχο τα συναισθήματα του και να προσεγγίζει καλύτερα τους συναδέλφους και τους πελάτες του. Ο μηχανικός λογισμικού ανέπτυξε για τον σκοπό αυτό ένα ειδικό πρόγραμμα. Ο τίτλος: «Search Inside Yourself». Το πρόγραμμα έχει στο μεταξύ δημοσιευθεί υπό μορφή βιβλίου, το οποίο είχε κατακτήσει τον κατάλογο των bestseller της «New York  Times».

Το πρόγραμμα του ακολουθούν οι εργαζόμενοι του κατασκευαστή οπλικών συστημάτων BAE, αλλά και των SAPLinked In, και Genentech. «Όταν ανακοινώνονται νέα σεμινάρια για τους υπαλλήλους της google, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έχουν κρατηθεί όλες οι θέσεις».

Ο Dalai Lama διάβασε το βιβλίο του και το βρήκε καλό. Στο εξώφυλλο έχει βάλει ένα απόσπασμα της κριτικής του Dalai Lama για το βιβλίο. Για τα 40-στα του γενέθλια, ο επικεφαλής του Θιβέτ τον συνεχάρη προσωπικά. Ο Tanέκανε ομιλίες επίσης στον Λευκόν Οίκον και στην Goldman Sachs. Τους χρηματιστές της Wall Street τους οδήγησε για μερικά δευτερόλεπτα στην εσωτερική ειρήνη. Τα σεμινάρια του δεν έχουν «ομ» και άλλα πνευματικά μάντρα. Αυτός είναι μηχανικός και έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για μηχανικούς. Χρησιμοποιεί εικόνες που και οι πιο σκληροπυρηνικοί μαθηματικοί μπορούν να καταλάβουν. Το πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου έχει τον τίτλο: «Δάμασε τα συναισθήματα σου όπως (θα δαμάζατε) ένα άλογο». Το κεφάλαιο 8: «Πως να πετύχεις κάτι αλλά να παραμείνεις αγαπητός». Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να κάνει τον διαλογισμό ώριμο για το κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο διαλογισμός δεν θεωρείται πια «Hippie-Bullshit» στον χώρο των manager. Η κατάσταση έχει αλλάξει. «Όταν διαλογίζομαι ανοίγει το πνεύμα μου, με ξεκουράζει και με γειώνει». Αυτό που ακούγεται σαν βγαίνει από το στόμα ενός δασκάλου της γιόγκα, το λέει ο Ray Dalio. Είναι ο ιδρυτής του μεγαλύτερου Hedgefond στον κόσμο, Bridgwater Association, που διαχειρίζεται 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Dalio μπαίνει στον εαυτό του καθημερινά, 2 φορές για 20 λεπτά. Σε μια συνέντευξη στο κέντρο διαλογισμού του πανεπιστημίου George-MasonWashington, ο ισχυρός επενδυτής προδίδει: «ο διαλογισμός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μου. Πιο σημαντικός από οτιδήποτε άλλο στην ζωή μου». Τακτικά διαλογίζονται επίσης ο Bill Gross συνιδρυτής της Pimco, και οWilliam George που είναι διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs.
Η αποστολή του Tan είναι: να βοηθήσει τους manager να βρουν το καλό μέσα τους. Την εργασία του την περιγράφει ως εξής: «Να φωτίσω τις διαθέσεις, να ανοίξω τις καρδιές, να φέρω παγκόσμια ειρήνη». Στην κάρτα του, κάτω από το όνομα του γράφει: «Jolly Good Fellow» (και γ.. τα παιδιά). 

http://amethystosbooks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου