Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Δικαστική ΦάΠΑ



Την αθώωση οφειλέτη του Δημοσίου αποφάσισε η Δικαιοσύνη, που ολοένα και πιο συχνά δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της όσον αφορά περιπτώσεις χρεών προς το Δημόσιο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση 14813/2013 του πρώτου τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει το zougla.gr, επιχειρηματίας χρωστούσε από μη καταβολή ΦΠΑ (για το 2011) συνολικά περίπου 73.000 ευρώ στην εφορία. Ως αποτέλεσμα ασκήθηκε εναντίον του δίωξη για φοροδιαφυγή και αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός χρόνου.

Ωστόσο, το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο, με μια απόφαση που θα αποτελέσει οδηγό για άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας απέδειξε στους δικαστές ότι η μη απόδοση του ΦΠΑ δεν έγινε με δόλο, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε, δηλαδή, ότι το τυπογραφείο που διατηρεί με 17 άτομα προσωπικό το 2011 δέχθηκε πλήγμα από την οικονομική κρίση, καθώς οφείλονται στην επιχείρηση ανείσπρακτα τιμολόγια για τη συγκεκριμένη χρονιά (2011) αξίας 700.000 ευρώ. Τα τιμολόγια αυτά τα είχε εκδώσει σε αγοραστές-πελάτες, με αποτέλεσμα να μην έχει εισπράξει το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτά και το οποίο πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο.

Σε ένδειξη καλών προθέσεων ο επιχειρηματίας υπέβαλε αίτημα για ρύθμιση των χρεών του στην αρμόδια ΔΟΥ, το οποίο έγινε δεκτό. Ταυτόχρονα, πλήρωσε 3 από τις 47 συνολικά δόσεις, αξίας 5.102,67 ευρώ η καθεμία.

Έτσι, η Δικαιοσύνη πείστηκε ότι ο επιχειρηματίας δεν ενήργησε με δόλο, αλλά πράγματι δεν είχε να πληρώσει. «Αντίθετα, είχε την πρόθεση να καταβάλει τον ΦΠΑ και από αντικειμενική αδυναμία δεν τον κατέβαλε το 2011, για αυτό άλλωστε προέβη σε ρύθμιση της οφειλής του μόλις άρχισε να ανακάμπτει εν μέρει» σημειώνεται στη δικαστική απόφαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως εξηγούν δικαστικοί κύκλοι, είναι από τις πρώτες αθωωτικές για οφειλέτη του Δημοσίου που έχουν εκδοθεί και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
http://www.zougla.gr/greece/article/dikastiki-fapa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου