Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Aποκάλυψη αλ Σίσι: "Το ISIS σχεδίαζε να καταλάβει την Αίγυπτο - Προειδοποίησα ΗΠΑ και Ευρώπη να μην τους βοηθήσουν"


Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ζητούν οι Κούρδοι του Ιράκ θα οδηγούσε σε μία «καταστροφική» διχοτόμηση της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει την προέλαση των τζιχαντιστών, είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.
Τα σχόλια του Σίσι, του ηγέτη της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, υποδηλώνουν τους αυξανόμενους φόβους στις χώρες της περιοχής ότι μία διχοτόμηση του Ιράκ θα ενίσχυε περαιτέρω τους τζιχαντιστές που ανακήρυξαν «χαλιφάτο» στα εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.
«Το δημοψήφισμα που ζητούν οι Κούρδοι δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από την έναρξη μίας καταστροφικής διχοτόμησης του Ιράκ σε μικρότερα αντίπαλα κράτη», δήλωσε ο Σίσι σε συνάντησή του με αιγύπτιους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA.
Την προετοιμασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ζήτησε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο των αυτόνομων κουρδικών περιοχών του Ιράκ ο ηγέτης τους Μασούντ Μπαρζανί.
Τα πέντε εκατομμύρια των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1990 αυτοκυβερνώνται εντός του πλαισίου της χώρας σε σχετικά ειρηνικές συνθήκες, έχουν επεκτείνει τις τελευταίες εβδομάδες κατά 40% τα εδάφη που ελέγχουν, μετά την προέλαση τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές στο δυτικό και το βόρειο Ιράκ.
Ο Σίσι είπε ότι προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τις φιλοδοξίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που μετονομάστηκαν έτσι από Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
«Το ΙΚΙΛ σχεδίαζε να καταλάβει την Αίγυπτο. Προειδοποίησα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μην τους βοηθήσουν με κανένα τρόπο και τους είπα ότι θα φύγουν από τη Συρία και θα στοχεύσουν το Ιράκ, στη συνέχεια την Ιορδανία και μετά τη Σαουδική Αραβία», είπε ο Σίσι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου