Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Χοντραίνει το παιχνίδι




Απίστευτες καταστάσεις εκτυλίσσονται στον τόπο της τραγωδίας, με τα πτώματα των νεκρών επιβατών της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών να γίνονται… μπαλάκι ανάμεσα σε Ρωσόφωνους αντάρτες και δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, την ίδια στιγμή που εντείνεται η κόντρα Κιέβου-Μόσχας για την ανάληψη ευθυνών της απίστευτης τραγωδίας, ενώτο Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρεί τον ρόλο του... Πόντιου Πιλάτου.

Όπως έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ύστερα από πολύωρη καθυστέρηση, το τρένο με τα βαγόνια-ψυγεία ξεκίνησε το ταξίδι του από την πόλη Τορέζ έχοντας ως προορισμό το Χάρκοβο, το οποίο ελέγχεται από το Κίεβο. Εκεί θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη μεταφορά των νεκρών στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, 282 σοροί -μαζί με 87 ανθρώπινα μέλη από 16 πτώματα- έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στον τόπο της συντριβής, την ώρα που πληθαίνουν οι κραυγές των συγγενών για απάνθρωπη μεταχείριση των αγαπημένων τους προσώπων. Εκτιμάται πως περισσότερα από 200 πτώματα έμειναν εκτεθειμένα για τρεις τουλάχιστον ημέρες σε υψηλές θερμοκρασίες, πριν στοιβαχτούν όπως - όπως σε... απορριμματοφόρα και τοποθετηθούν στη συνέχεια στα βαγόνια-ψυγεία μέσα σε μαύρες σακούλες. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Dailymail, το σύστημα ψύξης σταμάτησε τα ξημερώματα της Δευτέρας λόγω μηχανικής βλάβης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει εκ νέου η αναχώρηση του τρένου για το Χάρκοβο.

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, Ολλανδοί ερευνητές με στολές που έφεραν τα αρχικά της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για την αναγνώριση θυμάτων (LTFO) κατάφεραν να εξετάσουν μερικές σορούς θυμάτων στον σταθμό του Τορέζ, όπου βρισκόταν η αμαξοστοιχία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τα «μαύρα κουτιά» του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών παραδόθηκαν στις Αρχές της Μαλαισίας στη σκιά της αντεπίθεσης που πραγματοποιεί το Κρεμλίνο στις κατηγορίες του Κιέβου για εμπλοκή της Μόσχας στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε πως υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ουκρανικό μαχητικό πέταξε σε κοντινή απόσταση από το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών ελάχιστη ώρα πριν τη συντριβή. Λίγο αργότερα πάντως η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε σε επίσημη διάψευση.

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι, ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ήταν αυτός που παρέδωσε τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι ευρισκόμενος σ' ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ». 

MH17 plane crash victims put in refrigerated wagons00:57reEmbedit

To ΣΑ αναζητεί τους υπεύθυνους της συντριβής του Boeing

Με μια απόφασή του η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε το βράδυ της Δευτέρας την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό.

Παράλληλα, απαίτησε οι ένοπλες ομάδες στην περιοχή να εγγυηθούν την «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή, όπου συνετρίβη η μοιραία πτήση MH17. Το σχέδιο της απόφασης είχε πέσει στο τραπέζι με πρωτοβουλία της Αυστραλίας και ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία και διαφάνεια στις έρευνες για το τραγικό συμβάν».

«Το οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειές τους να εξιχνιάσουμε τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να διαπραγματευτεί την έγκριση του αυστραλιανού σχεδίου απόφασης.

Τόσο οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και διάφοροι σύμμαχοί τους (Καναδάς) κατηγορούν τους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι πρόσκεινται στη Ρωσία, πως κατέρριψαν το Boeing, χρησιμοποιώντας ρωσικά οπλικά συστήματα. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζει μάλιστα πως έχει στοιχεία στην κατοχή της, σύμφωνα με τα οποία ουκρανικό μαχητικό πετούσε πολύ κοντά στο αεροσκάφος λίγο πριν τη συντριβή του.

Διάγγελμα Ομπάμα


Εν τω μεταξύ, σε διάγγελμά του τη Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι Ρωσόφωνοι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο, όπου συνετρίβη το Boeing 777, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν και χρήση πυρών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να πείσει τους αυτονομιστές, προκειμένου να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να προκαλούν προβλήματα στην έρευνα. Ειδικότερα, τόνισε πως οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο… χάος με τη μεταχείριση των πτωμάτων, κάνοντας λόγο για «προσβολή» απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων τους.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις. Επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στον χώρο της συντριβής της πτήσης ΜΗ17» είπε.

Παράλληλα, εξήγησε πως «αν η Ρωσία συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει το κόστος που υφίσταται», επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, κάτι το οποίο είναι εφικτό αρκεί το Κρεμλίνο να αλλάξει στρατηγική.


































http://www.zougla.gr/kosmos/article/xontreni-to-pexnidi-1050511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου