Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΦΕΥΓΟΥΝ "ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΚΙΑ" ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΑΦΟY ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Τα "έργα" ΗΠΑ και ΕΕ στις πλάτες των λαών: Το "χάος του χάους" στην Λιβύη...


Η Λιβύη της "Αραβικής Άνοιξης  έχει βυθιστεί σε ενα πραγματικό χάος. Ενα χάος για το οποίο ευθύνονται απόλυτα η ΕΕ - κατά κύριο λόγο η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία - αλλά και οι ΗΠΑ.
Τα λόγια του Μ.Καντάφι ακούγονται σαν κατάρα πλέον: "Αν χαθώ εγώ ένα κύμα ισλαμισμού θα κατακλύσει την χώρα και την Βόρειο Αφρική και τότε δεν θα είναι ασφαλής ούτε η Ευρώπη".
Ο θάνατος του Αμερικανού πρεσβευτή πριν δύο χρόνιαμ και η κατάληψη του προξενείου των ΗΠΑ στην Βεγγάζλη πριν από δύο χρόνια  ήταν απλά το πρελούδιο αυτού που ακολούθησε.
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης δέχθηκε και σήμερα επιθέσεις και πλέον οι δυτικές διπλωματικές αποστολές αποχωρούν οδικώς με σην συνοδεία μισθοφόρων κάτω από έναν κατααιγισμό πυρών, όπου οι πάντες πυροβολούν τους πάντες.
Στη Βεγγάζη καταλήφθηκε μια βάσης των ειδικών δυνάμεων του στρατού, κοντά στο κέντρο της πόλης.
Η μονάδα αυτή των ειδικών δυνάμεων ήταν μια από τις ελάχιστες του τακτικού στρατού της Λιβύης, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ και θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις τους, χωρίς πάντως να τεθεί υπό τις διαταγές του. Ο απόστρατος στρατηγός εξαπέλυσε την 16η Μαΐου μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων στη Βεγγάζη, αλλά είναι πλέον πολύ αργά...
Ο Χάφταρ, διαθέτει την υποστήριξη πολλών μονάδων του τακτικού Στρατού και της Αεροπορίας, αλλά οι ισλαμιστές μοιάζουν ανίκητοι και είναι αδίστακτοι.
Το «Συμβούλιο της Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης», μια συμμαχία φανατικών ισλαμιστών και τζιχαντιστών, έχει αναλάβει τον έλεγχο εκτός της Βεγγάζης και άλλα παραλιακών πόλεων, ενώ η τρομοκρατική ισλαμιστική ομάδα, της Άνσαρ Ασαρία, έχει τον πρώτο λόγο στην ανατολική Λιβύη. 
Δύο τεράστιες δεξαμενές καυσίμων καίγονται σήμερα μετά τις ρίψεις ρουκετών εναντίον τους. Οι δεξαμενές βρίσκονται στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης. 
Οι δεξαμενές περιέχουν συνολικά πάνω από 90 εκατ. λίτρα καυσίμου, ενώ στην εγκατάσταση αυτή υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση. 
Γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου μαίνονται μάχες από την 13η Ιουλίου—με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.
Οι αρχές της Λιβύης προειδοποίησαν χθες ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει «καταστροφή» στην πρωτεύουσα και στο περιβάλλον, εάν δεν κατασβεστεί.
Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή όταν κτυπήθηκαν με ρουκέτες από τους ισλαμιστές δεξαμενές με καυσίμων. Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν χθες ότι η πυρκαγιά βρίσκεται «εκτός ελέγχου». 
Η κυβέρνηση (ποια κυβέρνηση;) της Λιβύης ζήτησε βοήθεια από πολλές χώρες, οι οποίες είπαν ότι αποστέλλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλά μόνο με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι μάχες ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά τον όλεθρο που προκάλεσε στην χώρα, απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη προχθές, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς - με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στελεχών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων - στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των εγκαταστάσεων της πρεσβείας.
Όπως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Σάββατο, η κυβέρνηση της Βρετανίας και της Γερμανίας κάλεσαν χθες τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της αιματηρής βίας.
Οι συγκρούσεις εξάλλου ανάγκασαν την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη στα μέσα του Ιουλίου.
Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδόσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη—η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία και η Κίνα.
Η Γαλλία προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης της απομάκρυνσης, που αναμένεται να γίνει δια θαλάσσης, θα αποφασιστούν το απόγευμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Παρίσι είχε καλέσει ήδη από χθες Δευτέρα τους πολίτες του στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι είναι περίπου εκατό, να εγκαταλείψουν τη χώρα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου