Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ο Μεγάλος Διωγμός




Ξεφεύγει ακόμα περισσότερο η κατάσταση στο Ιράκ, με τους κατοίκους να ζουν εφιαλτικές ώρες με διωγμούς πληθυσμών, βόμβες και επιθέσεις αυτοκτονίας εν μέσω της ταχείας προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στα βόρεια της χώρας. 

Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μαζικά από τις εστίες τους, μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης της χώρας, το Καράκος, από τους τζιχαντιστές, καθώς αν έπεφταν στα χέρια τους θα είχαν μόνο... δύο επιλογές: ασπασμός του Ισλάμ ή θάνατος.

Ιρακινοί χριστιανοί αποχωρούν με τις οικογένειές τους για να γλιτώσουν από το δίλημμα: Ισλάμ ή θάνατος
Ιρακινοί χριστιανοί αποχωρούν με τις οικογένειές τους για να γλιτώσουν από το δίλημμα: Ισλάμ ή θάνατος


Οι χριστιανοί και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, καταφεύγουν στην Τουρκία ενώ οι σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν καταλάβει 15 πόλεις, το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης και στρατιωτική βάση, με τη διεθνή ανησυχία να χτυπά «κόκκινο» και τη Γαλλία να ζητά έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπολογίζεται όμως ότι 50.000 μέλη των Γεζίντι έχουν παγιδευτεί στα βουνά, μετά την αποχώρησή τους από την πόλη Σίντζαρ.

Μέλη της κοινότητας Γεζίντι -θρησκείας που βασίζεται στον ζωροαστρισμό- αποχωρούν από τις εστίες τους
Μέλη της κοινότητας Γεζίντι -θρησκείας που βασίζεται στον ζωροαστρισμό- αποχωρούν από τις εστίες τους


Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, ορίστηκε για τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). 

Οι σιίτες και οι μειονότητες των χριστιανών και των Γεζίντι θεωρούνται «άπιστοι» από το Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει. Εκατοντάδες εκτοπισμένοι που περπατούσαν επί ώρες χωρίς φαγητό και τρόφιμα έχουν ήδη περάσει στην Τουρκία και φιλοξενούνται σε συγκρότημα στη μεθοριακή πόλη Σιλώπη, και χιλιάδες άλλοι περιμένουν στα σύνορα ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος.





Αγωνιώδεις εκκλήσεις και πιθανή στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ

«Προστατεύστε τους», είναι η αγωνιώδης έκκληση που έρχεται από τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο προς τη διεθνή κοινότητα. Ο ποντίφικας απευθύνει έκκληση να σταματήσει το «ανθρωπιστικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη», να προστατευθούν όσοι απειλούνται από τη βία και να εξασφαλιστεί βοήθεια για τους εκτοπισμένους.
Ο Λευκός Οίκος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ένα βήμα πριν την «ανθρωπιστική καταστροφή», και με ανακοίνωσή του βράδυ της Πέμπτης ενημέρωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών ήταν στο μυαλό του Ομπάμα και μετά τις νέες εξελίξεις μπορεί να γίνουν και πράξη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε εξάλλου ότι η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση αποτελεί συνέπεια της ευρύτερης «αποτυχίας» των ιρακινών πολιτικών ηγετών, και πρόσθεσε πως η όποια στρατιωτική δράση από μέρους των ΗΠΑ θα συνδέεται στενά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο Ιράκ. Η Γαλλία «είναι διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, με τον ηγέτη των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

Χριστιανοί του Ιράκ προσεύχονται σε ναό - πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν στο Κοράκος αλλά και στη Μοσούλη νωρίτερα
Χριστιανοί του Ιράκ προσεύχονται σε ναό - πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν στο Κοράκος αλλά και στη Μοσούλη νωρίτερα


«Δεν κάνουμε καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο NTV. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «μετά τη συριακή εμπειρία», η Τουρκία -που φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατ. Σύρους εκτοπισμένους- θα προτιμούσε να στεγάσει τους Ιρακινούς -είτε αυτοί είναι Γεζίντι, είτε Τουρκομάνοι, είτε Κούρδοι- σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ, σε ασφαλείς ζώνες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε την Παρασκευή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με στρατιωτικούς αξιωματούχους ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο βόρειο Ιράκ. «Η σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ είναι υψίστης σημασίας για τη δική μας σταθερότητα, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους διωγμούς έγιναν στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, όπου σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια, αλλά και στη Μελβούρνη, με συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων ομογενών.





Βομβιστικές επιθέσεις

Στο Κιρκούκ, τη στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη που ελέγχεται από τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σιιτικό τέμενος όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Την ίδια ώρα όμως στη Βαγδάτη καμικάζι αιματοκύλισε σιιτική γειτονιά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων.



Μία νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη βόρεια περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας Καζιμίγια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Από την περασμένη Τετάρτη, οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη έχουν οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 80 ανθρώπους.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, οι πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και ExxonMobil ανακοίνωσαν ότι απομακρύνουν προσωπικό τους από εγκαταστάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

http://www.zougla.gr/kosmos/article/irak-proelavnoun-i-tzixantistes---xiliades-xristiani-apoxoroun-panikovliti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου