Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

«ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ 40.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ»


NATO-3
ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ …
ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ …
Lieutenant General John Nicholson, Commander of Allied Land Command (LANDCOM) and General Petr Pavel, Chairman of the NATO Military Committee
Καταδικασμένοι οι Τούρκοι να παρακολουθούν εν μέσω της μεγάλης επιδείνωσης της κρίσης στην Συρία και της ρωσικής επέμβασης που τους έχει θορυβήσει ξυπνώντας παλιές οδυνηρές αναμνήσεις, την συνεχή κάθοδο του ρωσικού πολεμικού στόλου από την Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου και των Στενών του Ελλήσποντου, προς την Α. Μεσόγειο.
Έτσι, χτες το πρωί άλλο ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού στόλου διάβηκε τα Στενά και ανοίχτηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με κατεύθυνση την βάση των Ρώσων στην Συρία.
Συγκεκριμένα το Νο 142 ρωσικό πολεμικό πλοίο, με την ονομασία «Novocherkassk», πέρασε με όλη την μεγαλοπρέπεια του όγκου του τον Βόσπορο παρακολουθούμενο φυσικά από τα τουρκικά τηλεσκόπια και αφού κατευθύνθηκε στα Στενά του Ελλήσποντου διανύοντας την θάλασσα του Μαρμαρά, ανοίχτηκε στο Αιγαίο Πέλαγος Σημειωτέον ότι οι Ρώσοι δεν έδωσαν καμία πληροφορία και κανένα σήμα για την διέλευση του πολεμικού τους πλοίου στους Τούρκους, γεγονός που επαύξησε την ένταση τους.
Εδώ και μέρες σημειώνεται μια συνεχή ροη των ρωσικών πολεμικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα δια μέσω των Στενών προς την Μεσόγειο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Τούρκους καθώς διαπιστώνουν πως η Ρωσία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η στρατιωτική επέμβαση στην Μέση Ανατολή για να ξεκαθαρίσει την περιοχή από τους δολοφόνους Τζιχαντιστές.
Μάλιστα!
Την ίδια στιγμή στην προσπάθεια του να κερδίσει χρόνο το ΝΑΤΟ, μετά τον ρωσικό αιφνιδιασμό και την ανάληψη της πρωτοβουλίας στη Συρία από τις Ρωσικές δυνάμεις , έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών αφενός για να περιορίσει τις Ρωσικές πρωτοβουλίες στη Συρία αφετέρου για να φρενάρει την περαιτέρω συγκέντρωση και άλλων χερσαίων ή αεροπορικών Ρωσικών δυνάμεων.
Έτσι μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου του ΝΑΤΟ , ο γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την απόφαση για διπλασιασμό, από 20.000 σε 40.000, των ανδρών που απαρτίζουν την καλούμενη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. «Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα σας υπερασπιστεί. Το ΝΑΤΟ είναι στο έδαφος. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Αστον Κάρτερ που προέβλεψε ότι η Ρωσία… θα αρχίσει να πληρώνει το τίμημα για την επιθετικότητά της δεχόμενη επιθέσεις υπό μορφή αντιποίνων στο εσωτερικό της και θρηνώντας θύματα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μάικλ Φάλον η Βρετανία προχωρά σε ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες της Βαλτικής. «Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ως απάντηση στην όποια περαιτέρω πρόκληση και επιθετικότητα» διευκρίνισε ο Φάλον, προσερχόμενος στη σύνοδο.
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι σε περίπτωση ενίσχυσης της παρουσίας βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα θα λάβει μέτρα «ώστε να υπάρξει ισορροπία» και ότι «Είναι λυπηρό και θα ισοδυναμεί με τη χρησιμοποίηση από τη Βρετανία μίας ρωσικής απειλής ως προσχήματος για την επέκταση του ΝΑΤΟ».
Θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, οι οποίες απ’ότι φαίνεται αφορούν την ετοιμότητα επέμβασης και με χερσαίες δυνάμεις εφόσον ζητηθεί από την Τουρκία ή εκτιμηθεί ως αναγκαίο. Ταυτόχρονα αυξάνοντας την Βαλτική απειλή να διασπάσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας και να ανακόψουν περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων στη Συρία. Αναμένουμε να δούμε τι δυνάμεις θα είναι αυτές των Βρετανών στη Βαλτική για να εκτιμήσουμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/10 -http://nikosxeiladakis.gr/
 http://katohika.gr/ellada/antidrasi-me-40000-stratiotes-etoimazi-to-nato/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου