Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Οι Γονείς - Νάρκισσοι και τα παιδιά τους 6 Signs You Were Raised By A NarcissistΟι φίλοι σας θεωρούν τον μπαμπά σας, τον πιο επιτυχημένο και γοητευτικό άνθρωπο ή την μαμά σας, την γυναίκα που τα καταφέρνει πάντοτε σε όλα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και μόνο εσείς, γνωρίζετε τι συμβαίνει πραγματικά.
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μία από τις 10 διαταραχές προσωπικότητας που περιγράφονται στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών. 

Οι νάρκισσοι έχουν την τάση να έχουν μία αίσθηση αλαζονείας και νιώθουν την ανάγκη να έχουν συνεχώς την προσοχή των γύρω τους, οι οποίοι πρέπει και να τους θαυμάζουν. Μπορεί να φαίνεται ότι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά η στάση τους αυτή πηγάζει από το συναίσθημα της μειονεξίας που νιώθουν.
Τα παιδιά των νάρκισσων, σπάνια βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν τους γονείς τους ή να τους ζητήσουν να αναζητήσουν βοήθεια. Μπορεί, ακόμα και να μην κατανοούν ότι κάποιος από τους γονείς τους, έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αν και ακόμα και οι νάρκισσοι έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο ψυχολόγος Craig Malkin και η θεραπεύτρια Wendy Behary, αναφέρουν ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με έναν τέτοιο γονέα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. 

Αυτά είναι τα έξι σημάδια
1. Γίνεστε χαλί να σας πατήσουν
Ο ναρκισσιστής γονιός θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να κάνουν τα πάντα για να ικανοποιούν τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να έχουν μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό τους ότι οι δικές τους ανάγκες δεν είναι σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αφήνουν τους ανθρώπους να τους «πατούν» επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη, αλλά ούτε μπορούν να το εκφράσουν.
Τι μπορείτε να κάνετε: 
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον ναρκισσισμό, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τα δυσλειτουργικά μηνύματα με τα οποία έχετε μεγαλώσει και να αρχίσετε να τα «δουλεύετε».

2. Φοβάστε ότι μπορεί να είστε και εσείς νάρκισσοι
Πολλά παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο μόνος τρόπος να αποφεύγουν την κοροϊδία και την κακοποίηση είναι να γίνουν σαν τους γονείς τους και αυτή η τακτική τους γίνεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Ως ενήλικες που έχουν υιοθετήσει αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να τα βάζουν με άλλους από τον φόβο ότι αν δεν δείξουν πρώτοι τη δύναμή τους, κάποιος θα τους καταστρέψει.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να σπάσετε τον “κύκλο” αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Ειδικά αν έχετε και εσείς οι ίδιοι παιδιά.

3. Είστε ανταγωνιστικοί (ή μισείτε) τα αδέρφια σας
Οι ναρκισσιστές έχουν πρόβλημα με το να θέτουν προσωπικά όρια και αντιμετωπίζουν τους γύρω τους ως προέκταση του εαυτού τους. Στις οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά, ένα από αυτά μπορεί να επιλεχθεί ως εκείνο που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου. Λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, έχουν υποστήριξη, αλλά και βιώνουν μεγάλη πίεση για να τα πάνε καλά. Ένα άλλο παιδί μπορεί να γίνει στόχος για τον γονέα, να του ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο και να το κάνει να ντρέπεται. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καταλήγει να γίνεται ανταγωνιστικό προς τον/την αδερφό/ή του, ακόμα και να τον/την μισεί.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Προσπαθήστε να έρθετε κοντά με τα αδέρφια σας και να μιλήσετε. Αν ήσασταν εσείς οι εκλεκτοί, μπορεί να μισείτε τα αδέρφια σας επειδή δεν είχαν ποτέ την ίδια πίεση με εσάς, ενώ αν δεν ήσασταν μπορεί να τα μισείτε που έπαιρναν εκείνα όλα τα μπράβο.

4. Μερικές φορές μπορεί να νιώθατε ότι ήσασταν οι σύντροφοι των γονιών σας και όχι τα παιδιά τους
Δεν αποζητούν όλοι οι νάρκισσοι να είναι το επίκεντρο της προσοχής με επιθετικό τρόπο. Μερικοί προτιμούν να παίζουν το θύμα ή να περιγράφουν τα προβλήματά τους, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Μπορεί να προσπαθούν να ελέγχουν τους γύρω τους, απειλώντας ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους, αν δεν γίνει το δικό τους.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Πάρτε τον χρόνο σας για να αναγνωρίσετε το μικρό παιδί που κρύβετε μέσα σας και αναρωτηθείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας και αν έχουν ικανοποιηθεί. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες από το παρελθόν και την παιδική σας ηλικία για να εντοπίσετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες.

5. Προσδιορίζετε την προσωπική σας αξία μόνο από τα επιτεύγματά σας
Μερικά παιδιά ναρκίσσων έχουν μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η προσωπική τους αξία εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγικότητά τους, την επίδοσή τους και τα επιτεύγματά τους. Έτσι, πολλά από αυτά τα παιδιά καταλήγουν να γίνονται εργασιομανείς. «Το παιδί ενός ναρκισσιστή μαθαίνει ότι το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που παράγει», αναφέρει η Behary.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα των γονιών σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τους λυπάστε, αλλά είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τα συναισθήματά τους, ώστε να καταλάβετε τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους.

6. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και τους στόχους σας
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ναρκισσιστικής διαταραχής είναι η αίσθηση μεγαλείου, οι σκέψεις ή το συναίσθημα ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους. Επειδή, όμως, πολλές φορές δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά που θέλουν, τα επιβάλλουν στα παιδιά τους, αγνοώντας τους προσωπικούς στόχους που μπορεί να έχουν αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε: 
Δεν είναι όλοι οι νάρκισσοι γονείς, κακοποιητικοί, αλλά σε περίπτωση που είναι θα πρέπει να μάθετε να απέχετε από αυτή την τοξική σχέση.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «6 Signs You Were Raised By A Narcissist» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.
huffingtonpost

hamomilaki.

ΣΧΟΛΙΟ: Εδώ είμαστε λοιπόν. Ας προσέξουν ιδιαιτέρως τό κείμενο οι θρησκευόμενοι. Ιδιαιτέρως όσοι "ανήκουν" στήν χορεία διάσημων πνευματικών. Είναι δέ σχετικά εύκολο νά εντοπιστούν. Είναι πρωταθλητές αυτοαναφοράς καί αυτοβεβαιώσεως, ιεροκήρυκες καί ηγούμενοι. Φυσικά εξαιρούνται από τήν προειδοποίηση επίσκοποι καί Πατριάρχες διότι αναγνωρίζονται από όλους. Δυστυχώς η παποσύνη κατέστησε τόν νάρκισσο κυρίαρχο ανθρωπολογικό τύπο τού τρέχοντος πολιτισμού. Τόσο κυρίαχο ώστε νά θεωρείται φυσιολογικός.Ο νάρκισσος μέσα στήν εκκλησία κάνει τά πάντα γιά νά επιβληθεί σάν προφήτης καί γι' αυτό σήμερα κατακλύζεται η πνευματική αγορά από ψευδοπροφήτες. Τά "πνευματικοπαίδια" τού νάρκισσου μοιραίως όμως εμφανίζουν στόν λόγο τους έντονα τήν λογική ασθένεια , τήν αναπηρία αυτού τού πάθους. ΤΗΝ ΗΧΩ. Ο λόγος τού νάρκισσου είναι η ηχώ. Οι τελευταίες λέξεις τού αληθινού λόγου πού φτάνουν αντηχώντας στήν διασπασμένη του προσοχή. Αυτή η καλλιέργεια τής αντηχήσεως δημιουργεί τό πνεύμα τής εποχής καί τήν ιστορία τών ιδεών καί τών εννοιών. Στήν Δύση επικράτησε μέ τόν Χέγκελ καί αποκορυφώθηκε μέ τόν Χάιντεγκερ. Στήν Ελλάδα σήμερα κυριαρχούν οι μαθητές τους καί στήν Εκκλησία οι μαθητές τών Ρώσων τής Διασποράς. Η διασπορά εξάλλου βρίσκεται καί στό επίκεντρο τών προσπαθειών μεταρρυθμίσεως τής ορθοδοξίας. Η ΕΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. Φιλοσοφικά είναι μιά προβολή τής προσπάθειας τού ανθρώπου νά συγκροτήσει Ψυχή. Νά υπερβεί τόν κατακερματισμό διά τής εξουσίας, διά τού Ηγεμώνος. Πνευματικά  είναι η προβολή στήν ιστορία τής αποκαλύψεως. Λέγεται καί Εσχατολογία. Η οποία θά δώσει καί ένα νόμιμο τέλος στόν φόβο. Πού γεννά στήν ψυχή η κακία καί η έλλειψη αγάπης. Η ατομικότης. Η αιώνια Μανιχαιστική  μάχη τού καλού καί τού κακού. Καί είναι ο φόβος τού κόσμου, η ρίζα τής εκκοσμίκευσης. Πού μάς ωθεί στόν παραλογισμό ότι άν τελειώσει ο κόσμος θά λυτρωθούμε καί από τόν φόβο του. Από τήν δυναστεία τών αξιών του. Από τόν αγώνα γιά αναγνώριση, πού ονομάστηκε σήμερα υπαρξισμός.  Μόνο πού ο κόσμος είναι αχάριστος , όπως σοφά καί καθυστερημένα τό επιβεβαιώνει καί ο Ιερώνυμος σήμερα. Μόνον ο Κύριος νίκησε τόν κόσμο. Τό κοσμικό φρόνημα, τό ένδυμα τής φθοράς δέν μπορεί παρά νά οδηγήσει στήν αυτοκτονία, στήν ψευδο-προφητεία καί στόν Αντίχριστο.
Αμέθυστος 
 http://amethystosbooks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου