Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Φορτηγό πλοίο με όπλα από Τουρκία πιάστηκε στον Βόλο - Τελικός προορισμός η Συρία;



Φορτηγό πλοίο το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη βρίσκεται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ στα Αστέρια Αγριάς καθώς στο φορτίο του περιλαμβάνονται και τρία κοντέινερ το περιεχόμενο των οποίων είναι πυρομαχικά και όπλα (ΑΚ-47, Dragunov, RPG-7, πιστόλια κλπ). Όλα τα παραπάνω αν αι ανατολικής προελεύσεως βρίσκονται σε χρήση και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και της στρατοχωροφυλακή.
Το φορτηγό σκάφος “Alexandretta”, με σημαία Αγίου Βικεντίου είχε αποπλεύσει από άγνωστο ακόμη λιμάνι στην Τουρκία και σταμάτησε στο λιμάνι του Βόλου προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα (τράνζιτ πετρέλαιο) από τις εκεί εγκαταστάσεις της «Ελίν».
Το φορτηγό πλοίο, κι αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση στις λιμενικές και τελωνειακές αρχές, είναι ότι είναι «τσιμεντάδικο», μεταφέρει δηλαδή χύδην φορτία τσιμέντου, στο φορτίο του όμως βρέθηκαν τα πυρομαχικά. Σχετικά ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας, καθώς και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος.
Οι πληροφορίες πάντως για το νόμιμο ή όχι του φορτίου του διίστανται. Το σκάφος φυλάσσεται από ειδικές δυνάμεις του Λ.Σ.
Η υπόθεσή αποκτά ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη η οποία καταδεικνύει αφενός τους «δεσμούς» της Άγκυρας με το νέο καθεστώς της Λιβύης και αφετέρου εμπλέκεται στο περίεργο παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών κάτι που ανέδειξε και γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων Rand Paul κατά τη διάρκεια κατάθεσής της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton στο αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη.
Όπως είχαμε αναφέρει σχετικά ο γερουσιαστής ρώτησε την Αμερικανή υπουργό εάν γνωρίζει για παράνομα φορτία όπλων από τη Λιβύη προς την Τουρκία με τελικό πορορισμό την Συρία, εάν γνωρίζει για ανάμιξη του παραρτήματος της CIA στη Λιβύη και από εκεί αφήνοντας να εννοηθεί στους μισθοφόρους της Συρίας. Η απάντηση της Clinton ήταν μη απάντηση καθώς παρέπεμψε τον γερουσιαστή στην ... CIA για διευκρινίσεις.
Το ανάποδο δρομολόγιο με μεταφορές όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη ουσιαστικά αποδεικνύει τις δοσοληψίες μεταξύ των δύο χωρών και μάλιστα εν μέσω της Ελλάδας και η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός.
Δηλαδή είναι πολύ πιθανό, για να μην πούμε βέβαιο, ότι η Τουρκία στέλνει τα όπλα στην Συρία  στους ισλαμιστές συμμάχους της, μέσω Λιβύης, για να αποφύγει τις κατηγορίες ότι σπάει το δήθεν εμπάργκο όπλων στους εμπολέμους. Κάτι που το θεωρούν βέβαιο στςι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών άσχετα αν το end user certificate (πιστοποιητικό τελικού χρήστη) αναφέρει ως χώρα παραλαβής την Λιβύη.
Από την άλλη πλευρά το ΛΣ και σε επικοινωνία με το defencenet.gr δήλωσε ότι "Το φορτίο  διαθέτει κάποια παραστατικά έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την ύπαρξη των όπλων και δείχνουν ως χώρα παραλαβής την Λιβύη". Από εκεί και πέρα, όπως μας δηλώθηκε από το ΛΣ το σκάφος είναι ενδεχόμενο να παραμείνει δύο ακόμη ημέρες στο λιμάνι του Βόλου καθώς την υπόθεση του απόπλου του χειρίζεται η ΕΥΠ, αλλά και η Τελωνειακή υπηρεσία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου