Έξω έχει αρχίσει να βραδιάζει. Οι τελευταίοι επισκέπτες μόλις έφυγαν και όπου να ‘ναι θα φύγει και ο τελευταίος από τo προσωπικό. Δυνατά γέλια ακούγονται από το τέλος του διαδρόμου. Ο φύλακας παριστάνει τον ανήσυχο και προτρέπει τον τελευταίο υπάλληλο να φύγει. Οι πόρτες κλειδώνουν, οι συναγερμοί ανάβουν και ο φύλακας της νυχτερινής βάρδιας κάθεται στην αναπαυτική του καρέκλα, μπροστά από δεκάδες οθόνες που φωτίζουν την αίθουσα ασφαλείας. Μόνο η αύρα του 3G διαπερνά το χώρο. Η ώρα περνά, ο φύλακας χουζουρεύει και τα εκθέματα του μουσείου ζωντανεύουν και στήνουν ένα τεράστιο πάρτυ.
Το μουσείο τη νύχτα να ζωντανεύει. Η απόλυτη παιδική φαντασίωση. Και όχι μόνο.
Στις 18 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ήδη, όμως από την προηγούμενη εβδομάδα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Πρωί και βράδυ.
Για κάποιο παράξενο λόγο πιστέψαμε ότι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι πιθανό το βράδυ να στήνεται τρελός χορός. Από την 4η χιλιετία προ Χριστού μέχρι σήμερα θα είναι λίγο κουραστικό να κάθεσαι συνέχεια ακίνητος. Τα 1500 εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές μοιράζονται σε τέσσερις ορόφους στο κτίριο της οδού Νεοφύτου Δούκα:
1ος όροφος: Κυκλαδική Τέχνη, 400 αντικείμενα.
2ος όροφος: Αρχαία Ελληνική Τέχνη, 400 αντικείμενα.
3ος όροφος: Κύπρος-Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός, 500 αντικείμενα.
4ος όροφος: Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα, 142 αντικείμενα.
Πέρα από τη φαντασία, στο Μουσείο το βράδυ δεν συμβαίνουν και πολλά. Το πρωί όλα ξεκινάνε στις 8:00 και τελειώνουν μετά από δώδεκα ώρες. Όταν λέμε όλα, εννοούμε επισκέψεις αρκετών σχολείων και τουριστών, σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια, προετοιμασία εκθέσεων. Όποια συντήρηση γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι της νύχτας όπως νομίζουν πολλοί.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελείται από δύο κτίρια:
Νεοφύτου Δούκα 4, κτίριο Μόνιμων Συλλογών, έργο του Ιωάννη Βικέλα του 1986. Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, χτίστηκε ως Μουσείο για να στεγάσει τη συλλογή της Ντόλλης Γουλανδρή και έτσι να γίνει προσβάσιμη στο κοινό.
Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου, έργο του Ernst Ziller του 1895. Χτίστηκε ως κατοικία του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου και τώρα φιλοξενεί τις περιοδικές εκθέσεις.
Το ωράριο επισκεπτών είναι 10:00-17:00 (Πέμπτες έως 20:00, Τρίτη κλειστά).
Την Κυριακή 18 Μαΐου προγραμματίζονται ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες συλλογές (ώρες: 12:00, 13:30 & 15:00).
http://popaganda.gr/mia-nichta-sto-mousio-kikladikis-technis/#slide1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου