Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τεράστια η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, πόλη-φάντασμα το Άντεν

Τουλάχιστον 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε διάστημα δύο εβδομάδων στην Υεμένη, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICRC) καταγγέλλει ότι δεν μπορεί να παραδώσει ιατρική βοήθεια στην πρωτεύουσα Σαναά και στο Άντεν. Οι μάχες έχουν μετατρέψει το Άντεν σε πόλη - φάντασμα, δηλώνει ο επικεφαλής του ICRC στο BBC.



Σύμφωνα με τη UNICEF, η βία έχει προκαλέσει προβλήματα στην παροχή νερού σε περιοχές της νοτίου Υεμένης και τα απόβλητα ξεχείλισαν, αυξάνοντας τον κίνδυνο επέκτασης ασθενειών.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν με ελάχιστους πόρους να προσφέρουν βοήθεια σε δεκάδες τραυματίες, ενώ κάποιες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένας τραυματιοφορέας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 540 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.700 έχουν τραυματιστεί στις πρόσφατες συγκρούσεις. 

Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη. «Τα σκοτώνουν, τα ακρωτηριάζουν και τα αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η υγεία τους απειλείται και η εκπαίδευσή τους διακόπτεται» τόνισε ο Τζούλιεν Χαρνέις.

Η UNICEF εκτιμά πως περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά δεν μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Με τις μάχες ανάμεσα στους Χούτι και τους συμμάχους τους και στους υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι -τον οποίο στηρίζει η Σαουδική Αραβία- να μαίνονται, η ICRC κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να παραδώσει απαραίτητη ιατρική βοήθεια στην Σαναά και στο Άντεν. 

Ζήτησε, επίσης, άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας και ιατρικών προμηθειών και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους περίπου 3.000 τραυματίες. 

Ο επικεφαλής της ICRC τόνισε, μιλώντας στο BBC ότι οι μάχες έχουν μετατρέψει το Άντεν σε «πόλη-φάντασμα».

«Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να φτάνουν νεκροί στα νοσοκομεία ή να πεθαίνουν στα νοσοκομεία» είπε ο Ρόμπερτ Γκόσεν της ICRC.

«Δεν βλέπεις ανθρώπους πουθενά, κρύβονται. Η οικονομία έχει "παγώσει" πλήρως» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια και συντρίμμια από τα βομβαρδισμένα κτίρια. 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δηλώνει ότι είναι έτοιμη να στείλει δύο αεροπλάνα με ιατρικές προμήθειες στην Υεμένη, αλλά τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ένοπλοι, οι οποίοι φέρεται να είναι μέλη της Αλ Κάιντα, πραγματοποίησαν έφοδο σε απομακρυσμένο μεθοριακό φυλάκιο της Υεμένης στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και σκότωσαν δύο στρατιώτες.

http://left.gr/news/terastia-i-anthropistiki-krisi-stin-yemeni-poli-fantasma-anten

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου