Ενισχύει τις δυνάμεις της στο θύλακα του Καλίνινγκραντ η Ρωσία και αυξάνει τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων που έχει στην περιοχή ως απάντηση στη μεταστάθμευση νατοϊκών αεροσκαφών στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες αλλά και στην Πολωνία μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο συγκεκριμένος θύλακας που αποτελεί ρωσικό έδαφος από το τέλος του Β¨ΠΠ.
Μάλιστα η Μόσχα αποφάσισε μονομερώς να αναστείλει συμφωνία όπου βάσει αυτής υποχρεωνόταν να παρέχει στοιχεία στη Λιθουανία γύρω από το ρωσικό οπλοστάσιο και τις ένοπλες δυνάμεις που συγκεντρώνει στο Καλίνινγκραντ.,
Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας και της Λιθουανίας το 2001 όπου τόσο η Ρωσία όσο και η Λιθουανία είχαν την υποχρέωση να ενημερώνουν η μια την άλλη για τις στρατιωτικές κινήσεις τους ενώ επιπρόσθετα είχαν το δικαίωμα και αιφνιδιαστικών ελέγχων.
Βάσει της ίδιας συμφωνίας η Λιθουανία είχε την υποχρέωση ενημέρωσης για όλες τις στρατιωτικές της κινήσεις στην επικράτειά της ενώ η Ρωσία διατηρούσε μόνο την υποχρέωση αναφορικά το Καλίνινγκραντ όπου εκτός των άλλων φιλοξενεί και τη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.
Η Μόσχα όμως αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην προσφέρει τα στοιχεία για την κατάσταση των δυνάμεων στον ρωσικό θύλακα προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λιθουανίας: «Η κίνηση αυτή είναι ανησυχητική» δήλωσε σχετικά ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Linas Linkevičius.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές η αναστολή της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ανησυχητική κυρίως για το λόγο ότι η Ρωσία διατηρεί πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να τα φέρουν. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας έγινε κατόπιν της κίνησης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τον δίκτυο αντι-πυραυλικής ασπίδας, κίνηση η οποία εξόργισε τη Ρωσία και που ως απάντηση ήταν η μετακίνηση πυρηνικών όπλων έξω από τον μητροπολιτικό της αμυντικό ιστό στο Καλίνινγκραντ.
Μάλιστα η Μόσχα είχε απορρίψει σχετική κριτική αναφορικά με τη νομική της υποχρέωση να κρατά πυρηνικά όπλα έξω από τον συγκεκριμένο θύλακα υποστηρίζοντας, και ορθώς, ότι αυτός συνιστά ρωσική επικράτεια.
Το 2009 και μέσω των αποκαλύψεων των Wikileaks ήρθε στην επιφάνεια έγγραφο του 2002 επιτροπής του Κογκρέσου στο οποίο αναφερόταν ο εντοπισμός πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ από δορυφορικές φωτογραφίες.
Τον Δεκέμβριο του 2013 εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης είχε παραδεχθεί πως στο Καλίνινγκραντ υπάρχουν βαλλιστικοί πύραυλοι ικανοί να φέρουν πυρηνικά όπλα αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρνηθεί κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ότι δηλαδή η Ρωσία διατηρεί στο έδαφος του Καλίνινγκραντ πυρηνικά όπλα η απόφαση του Κρεμλίνου να σταματήσει την ενημέρωση για τις στρατιωτικές κινήσεις στο θύλακα αυτό αλλά και να απαγορεύσει στους επιθεωρητές να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Κάποιοι από τους αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα δώσει το χρόνο στη Ρωσία να μετακινήσει νέες δυνάμεις στο θύλακα συμπεριλαμβανομένων και νέων πυρηνικών όπλων.
Οι δυνάμεις στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (τουλάχιστον αυτές που είναι γνωστές) απαρτίζονται από το 7ο μηχανοκίνητο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων, την 152ηΤαξιαρχία πυραύλων (Iskander 9K720) και την 244η Ταξιαρχία Πυροβολικού. Επιπρόσθετα υπάρχουν οι: 79η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η 336η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 25η Ταξιαρχία Άμυνας ακτών, η 61η Ταξιαρχία πεζοναυτών, και η 200η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου