Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ιαπωνία: Το σεξ δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτικό


της Μαργαρίτας Πουρνάρα
Πριν από έναν χρόνο, η Ashley Madison, μια ιστοσελίδα που ενθαρρύνει την συζυγική απιστία,έκανε το ντεμπούτο της στην Ιαπωνία με το γνωστό της σλόγκαν «Η ζωή είναι μικρή. Κάνε μια παράνομη σχέση», συνάντησε τεράστια ανταπόκριση. 
Μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες, πάνω από 100.000 άνθρωποι έσπευσαν...
να εγγραφούν για να βρουν νέες ερωτικές γνωριμίες ενώ μέσα στους 12 μήνες ζωής, τα μέλη ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο τζίρος των προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με το σεξ στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φτάνει τα 20 δις δολάρια ετησίως.
Κι όμως αν οι μεσόκοπες νοικοκυρές εμφανίζονται πρόθυμες να μπουν σε νέες ερωτικές περιπέτειες (διότι οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτές έχουν την μερίδα του λέοντος στην ιστοσελίδα) και οι μεσήλικες σύζυγοί τους μπορεί να αγοράζουν on line δεκάδες προϊόντα από sex shops, οι γιοι τους και οι κόρες τους δεν έχουν καμιά διάθεση να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της ερωτικής συνεύρεσης. 
Δεν μιλάμε για τις virtual επαφές αλλά τις πραγματικές. Ηδη από πέρυσι τον Οκτώβριο όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα από τον Observer μέχρι και το BBC έκαναν σειρά δημοσιευμάτων όπου εντόπιζαν το πρόβλημα και μάλιστα το συνέδεαν με τον κίνδυνο να απειληθεί μια ημέρα η οικονομία της χώρας εξαιτίας των δημογραφικών δεδομένων: η έλλειψη του σεξ σημαίνει ότι δεν θα γεννιούνται πλέον πολλά μωρά, ο νεανικός πληθυσμός θα συρρικνώνεται διαρκώς και θα αυξάνονται οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας. 
H Washington Post δεν δίστασε μάλιστα να γράψει σε δημοσίευμά της ότι ενδεχομένως να κινδυνεύσει και η παγκόσμια οικονομία, καθώς δεν θα υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό στην Ιαπωνία για να στηρίζει την ατμομηχανή της βιομηχανίας και των υπηρεσιών αλλά δεν θα προκύπτει και επαρκής φορολογική βάση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρόκειται για μια χώρα με τεράστιο χρέος αναφορικά με το ΑΕΠ της, συνεπώς μια κρίση θα μπορούσε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης να επηρεάσει και χώρες όπως οι ΗΠΑ.
 
Τι είναι αυτό που αποθαρρύνει την νεολαία της χώρας από την σαρκική απόλαυση;
Είναι κάτι που παραμένει βαθιά ακατανόητο από τους Δυτικούς, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους το στερεότυπο μιας κουλτούρας που ευνοεί την ερωτική απελευθέρωση. Οχι αδίκως. Υπάρχουν φεστιβάλ αφιερωμένο στον φαλλό, κόμικς που απεικονίζουν ερωτικές ακρότητες, η παράδοση των υποταγμένων γυναικών με πρότυπο τις γκέϊσες.
 Παρά όμως την ελευθεριάζουσα ατμόσφαιρα και την τόλμη των μεγαλυτέρων, οι μικρότεροι σε ηλικία Ιάπωνες φαίνεται ότι υποφέρουν από το σύνδρομο του εργένη: Ενας στους τρεις κάτω των 30 ετών δεν είχε ποτέ ερωτική σχέση. 
Από αυτήν την ηλικιακή ομάδα, το ένα τέταρτο των ανδρών και ο μισός γυναικείος πληθυσμός δηλώνει ευθαρσώς ότι έχει γυρίσει την πλάτη στην ερωτική συνεύρεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί πολύ. Ηδη το 21,5% των πολιτών είναι άνω των 65 ετών.
 
Ειδικοί και μη αναζητούν τις αιτίες. Ενας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι το Τόκιο είναι τόσο πυκνοκατοικημένο και ακριβό που ωθεί τους ανθρώπους - ειδικά αυτούς που δεν έχουν οικογένεια - σε έναν μοναχικό και δύσκολο τρόπο ζωής, όπου η ιδιωτικότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση. 
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξενοδοχεία που ειδικεύονται στα ερωτικά ραντεβού είναι πάντα γεμάτα. Αλλοι μιλούν για τους hikikomori, μια μεγάλη ομάδα που φτάνει τις 700.000 νέους, οι οποίοι είναι άνεργοι και κλεισμένοι σπίτι τους, με μόνη παρέα τον υπολογιστή ή την ταμπλέτα τους. 
Αισθάνονται άχρηστοι, γίνονται αντικοινωνικοί και το να βρουν φίλους ή συντρόφους δεν είναι σε καμιά περίπτωση η προτεραιότητά τους, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία όπου η αποτυχία προκαλεί τεράστια ντροπή και εσωστρέφεια.
 
Οι νέοι νιώθουν πολύ πιο ασφαλείς να φλερτάρουν από την ησυχία και την ανωνυμία του δωματίου τους παρά να βγουν έξω στην πραγματική ζωή και να εκτεθούν στους κινδύνους μιας συναναστροφής. 
Οι μεγαλύτεροι πάντως δεν έχουν κανένα θέμα να περάσουν καλά στην ζωή τους και πολλοί από τους Ιάπωνες που αποφασίζουν να ενδώσουν στις εξωσυζυγικές περιπέτειες ισχυρίζονται ότι η απόφασή τους ωφέλησε και ανανέωσε τον γάμο τους...
http://voliotaki.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5936.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου