Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Γέροντας Παΐσιος: Αν ζης σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, θα πιάσης φιλία με τον Θεό





-Γέροντα, θα ήθελα να δω τον Άγιό μου.
-Εγώ θα ήθελα να προσπαθήσης να πιάσης φιλία με τον Θεό.
-Πώς θα το κατορθώσω αυτό, Γέροντα;

Εν τίνι κατορθώσει νεώτερος την οδόν αυτού; Εν τω φυλάξασθαι τους λόγους σου». Αν ζης σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, θα πιάσης φιλία με τον Θεό. Αν είμαστε παιδιά του Θεού, πρέπει να τηρούμε και τις εντολές Του. Όταν οι Ιουδαίοι είπαν: «Εμείς πατέρα έχουμε τον Αβραάμ», ο Χριστός τους είπε: «Δεν έχετε πατέρα τον Αβραάμ, αλλά τον σατανά, γιατί, αν ήσασταν παιδιά του Αβραάμ, θα κάνατε και τα έργα του Αβραάμ».

-Γέροντα, τί εννοεί ο Αββάς Ισαάκ, όταν λέη ότι ο Χριστός δεν ζητά την τήρηση των εντολών αλλά την διόρθωση της ψυχής;

-Για ποιον λόγο έδωσε ο Θεός τις εντολές; Για την διόρθωσή μας δεν τις έδωσε; Τηρώντας τις εντολές του Θεού εργαζόμαστε την αρετή και αποκτούμε την υγεία της ψυχής. «Η εργασία της αρετής, λέει ο αββάς Ισαάκ, είναι η τήρηση των εντολών του Θεού».

-Γέροντα, ο Αββάς Ησαΐας λέει: «Χρείαν έχει ο άνθρωπος ανδρείας καρδίας και μεγάλης, μεριμνάν εις το φυλάξαι τας εντολάς του Κυρίου».

-Έτσι είναι. Για να τηρούμε με ακρίβεια τις εντολές του Θεού, χρειάζεται ανδρεία, παλληκαριά και εγρήγορση. Γι’ αυτό να ψάχνης να βρεις σε τί υστερείς και τί ζητά ο Θεός από σένα να εξετάζης τί έκανες και τί έπρεπε να κάνης και δεν έκανες. Να λες στον εαυτό σου: «Καλά, αυτό που κάνω, εμένα με αναπαύει, τον Χριστό όμως Τον αναπαύει;» και αν αγωνίζεσαι να κάνης το θέλημα του Θεού. «Δια τους λόγους των χειλέων σου εγώ εφύλαξα οδούς σκληράς», λέει στην Αγία Γραφή.

Αξία έχει η αρετή που αποκτιέται με ελευθερία, χωρίς πίεση. Πρέπει ο άνθρωπος να αισθανθή ως ανάγκη την αρετή και στην συνέχεια να εργασθή, για να την αποκτήση. Δεν είναι ότι ο Θεός έχει ανάγκη να κάνουμε το θέλημά Του εμείς έχουμε ανάγκη να κάνουμε το θέλημα του Θεού, για να ελευθερωθούμε από τον παλαιό μας άνθρωπο.

Όλος ο αγώνας του πιστού πρέπει να έχη στόχο την ακριβή τήρηση των εντολών του Θεού. Όταν ο άνθρωπος κοιτάζη πώς να γίνη το θέλημα του Θεού, τότε πλησιάζει στον Θεό και τότε, χωρίς να το ζητάη, λαμβάνει την θεία Χάρη παίρνει δηλαδή νερό απ’ ευθείας από την πηγή.


Από το βιβλίο «Πάθη και Αρετές»

http://xristianos.gr/forum/viewtopic.php?f=14&t=3837

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου