Πολλοί φοβούνται πλέον ότι οι νεοξίτες που κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ, επιθυμούν έναν Γ'ΠΠ τώρα που ακομα θεωρούν ότι είναι εφικτό να "λυγίσουν" την Ρωσία. Έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα η οικονομική δυσκολία των ΗΠΑ θα αποδυνάμωνε τις αμερικανικές ΕΔ και σε λίγα χρόνια θα ήταν ανίκανες να αναμετρηθούν ακόμα και με την Κίνα. Τα νεοταξίτικα "γεράκια" πιστεύουν ότι ακομα μπορούν να κερδίσουν.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι άραγε ο προθάλαμος ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου; Το ψυχροπολεμικό σκηνικό και ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας - Δύσης για το ποιος θα βάλει... μπότα στην Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις αλλά και με οικονομική απομόνωση και το ΝΑΤΟ να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται φιλορωσικές διαδηλώσεις και υψώνονται ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια, πρέπει να προβληματίσει τους ιστορικούς ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πολέμο, εξηγεί ο Εντουαρντ Λούκας, βρετανός συγγραφέας του βιβλίου "Νέος Ψυχρός Πόλεμος" και αρθρογράφος στο βρετανικό περιοδικό "Economist".
"Μπορεί να κάνω λάθος αλλά οι ιστορικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου".
Ο Εντουαρντ καλεί τους ειδικούς να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον η ουκρανική κρίση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με βάση τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην ανατολική Ουκρανία. Ρωσία και Δύση διεκδικούν ηγετικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Ουκρανίας, μιας χώρας χρεοκοπημένης που βρίσκεται στο χείλος του δημοσιονομικού... γκρεμού. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου, γεννώνται πλέον φόβοι για ευρύτερη ρωσική εισβολή.
Για τον βρετανό συγγραφέα, με ορατή την αγωνία της Δύσης για τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία, η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μία ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά του ξένου εισβολέα, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση του Κιέβου, ζητώντας παράλληλα και την αμέριστη βοήθεια της Δύσης, οικονομικής αλλα και στρατιωτικής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου