Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Συγκλονιστικές εικόνες -Μητέρα σταμάτησε την εκτέλεση του δολοφόνου του παιδιού της στο Ιράν


iran1

Επρόκειτο να ήταν ακόμη μια δημόσια εκτέλεση στο Ιράν, αλλά μια συγκινητική ανατροπή χάρισε στον 20χρονο τη ζωή. Ο Βalal είχε πριν 7 χρόνια σκοτώσει τον 18χρονο Abdollah Hosseinzadeh.
Ο νεαρός που καταδικάστηκε σε θάνατο είχε μαχαιρώσει τον συντοπίτη του πάνω σε έναν εφηβικό καβγά και σύμφωνα με την παράδοση, την εκτέλεση του θα πραγματοποιούσαν οι γονείς του θύματος. Αυτό που συνέβη μερικές στιγμές μετά ήταν κάτι πάρα πολύ σπάνιο για τη χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις μετά την Κίνα.
iran2

Ο Balal ήταν με τα μάτια καλυμμένα και τη θηλιά περασμένη στο λαιμό όταν η μητέρα του θύματός του τον πλησίασε, τον χαστούκισε δυνατά και του χάρισε τη ζωή. Αμέσως μετά ο πατέρας του νεκρού Abdollah αφαίρεσε σε μια συμβολική κίνηση τη θηλιά, χαρίζοντας τη ζωή στον άντρα που είχε σκοτώσει το γιο του.
iran3
Ακολούθησαν ακόμη πιο σπαραξικάρδιες στιγμές όταν η μητέρα του Balal πλησίασε την μητέρα του θύματος, την αγκάλιασε και άρχισε να την ευχαριστεί, καθώς και οι δύο ξεσπούσαν σε λυγμούς. Χρειάστηκαν έξι χρόνια ώστε το δικαστήριο να επιβάλει τη θανατική ποινή στον νεαρό. Οι γονείς του θύματος είχαν αλλάξει γνώμη αρκετές φορές ώσπου να καταλήξουν πως τελικά θα προχωρούσαν στη διαδικασία.
iran4
Αυτοί ήταν και οι μόνοι που θα μπορούσαν σύμφωνα με τη παράδοση και τη νομοθεσία να επιβάλουν ή να ακυρώσουν τον απαγχονισμό. Η μητέρα που έχασε το γιο της από το μαχαίρι του Βalal, δήλωσε αργότερα πως και τα δυο παιδιά ήταν πολύ νέα και πως η αφέλεια του δολοφόνου του παιδιού της ήταν η αιτία της δραματικής εξέλιξης.
iran5
Τρεις μέρες πριν την εκτέλεση είχε δει σε όνειρο το γιο της ο οποίος την καθησύχαζε πως είναι σε ένα γαλήνιο μέρος και πως δεν θα έπρεπε να θρηνούν και να ζητούν εκδίκηση. Εκπρόσωπος από τη Διεθνή Αμνηστία ανακοίνωσε πως τα νέα αυτά ήταν μια χαρμόσυνη εξέλιξη. Αν και πιθανόν ο Balal δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα επιστρέψει στη φυλακή, η συγκινητική ανατροπή ήταν ένα θετικό δείγμα αλλαγής στο νοοτροπία του αυστηρού Ιράν.
iran6
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περασμένη χρονιά οι δημόσιες εκτελέσεις στο Ιράν ήταν 199.
http://www.makeleio.gr/?p=83310

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου