Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι ρωσόφωνοι του Λούγκανσγκ κατάσχεσαν τον οπλισμό της αστυνομίας - Το Κιεβο απέκλεισε την πόλη


Ρωσόφωνοι διαδηλωτές κατέλαβαν το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λούγκανσγκ της ανατολικής Ουκρανίας και κατέσχεσαν τον οπλισμό, η ουκρανική αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη, το Λούγκανσγκ τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας, και ήδη ο ρωσικός Στρατός βρίσκεται σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού.
 
Φιλορώσοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατέσχεσαν όπλα και η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.
 
«Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους "αυτονομιστές" διαδηλωτές. 
 
Την Κυριακή, φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στην πόλη Νονέτσκ.
 
Πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το δίκτυο "Sky News" επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Aμυνας, Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν Ουκρανό σε ναυτική βάση στην Κριμαία.  Δεν διευκρινίζει όμως υπό ποίες συνθήκες έγινε αυτό.
 
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας που συγκάλεσε στο γραφείο του ο διορισμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ένα 24ωρο μετά τις χτεσινές καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές. 
 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των νεοναζί της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, χωρίς α πει όμως πως θα το πετύχει αυτό. 
 
«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.
 
Παραδόξως δεν τα έλεγε αυτά όταν αντίστοιχες διαδηλώσεις έριξαν τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Τότε ήταν διαδηλώσεις του "λαού". Έχει πολύ ενδιαφέρον πως αλλάζουν οι ένοιες ανάλογα με το αν συμφέρουν η όχι την Δύση.
 
Ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, δήλωσε ότι η Συμμαχία θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώξει την προσάρτηση και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.Μάλλον εννούσε ότι απομείνει από την Ουκρανία, διότι όταν ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αυτος επεσήμανε ότι "η Συμμαχία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα στρατεύματά της προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ρωσικό στρατό".Αναγνώρισε δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να κανει τίποτα, και πως θα μπορούσε χωρίς να ρισκάρει έναν Γ' ΠΠ, για εδάφη που δεν του ανήκουν και για έναν πληθυσμό που απλά θέλει να γυρίσει στην κοιτίδα του, στην Μητέρα Ρωσία.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου