Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ: "ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ" "Κολοσσιαία" ρωσοϊρανική "αερογέφυρα" μεταφοράς ιρανικών στρατευμάτων προς ενίσχυση του Μ.Άσαντ

 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Επισήμως παραδέχτηκε σήμερα η Μόσχα την ρωσική στρατιωτική παρουσία το συριακό έδαφος ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιεί μαζί με το Ιράν "κολοσσιαία" αερογέφυρα μεταφοράς Iρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αl-Quds, της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων Saberin, και οπλισμού διαμέσου του Ιράκ στην Συρία προς ενίσχυση του καταπονημένου συριακού Στρατού.
 
Ρώσοι στρατιωτικοί "σύμβουλοι" βρίσκονται στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα της παρουσίας ρώσων στρατιωτικών στο συριακό έδαφος.
 
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί ειδικοί βοηθούν στις παραδόσεις ρωσικών όπλων, οι οποίες αποσκοπούν, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία.
 
Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να του εκφράσει την "ανησυχία των ΗΠΑ" σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία που θα μπορούσε "να προκαλέσει την κλιμάκωση της σύρραξης". 
 
Το Ιράν από κοινού με την Ρωσία πραγματοποιεί μεταφορά επίλεκτων ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονου  εξοπλισμού στην Συρία, με στόχο την αναχαίτιση σε πρώτη φάση και εξόντωση στην συνέχεια των ισλαμιστών και του ISIL που ακόμα και σήμερα η Δύση επιμένει να τους ονομάζει "ένοπλη αντιπολίτευση" σαν να πρόκειται για κάποια ξεχωριστή οντότητα.
 
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι πτήσεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων με την χρήση στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών σε συριακά πολεμικά αεροδρόμια, όπως αναφέρει ρωσική ιστοσελίδα εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα.
 
Αεροσκάφη IL-76 της  ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρουν επίλεκτους άνδρες των φημισμένων Φρουρών της Επανάστασης. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η εμπλοκή τους την Συρία, καθώς τα παραστρατιωτικά σώματα Al Quds δεν ανήκουν επίσημα στο ιρανικό κράτος αν και εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από αυτό, θεωρούνται το "μακρύ" ανεπίσημο χέρι της Τεχεράνης.
 
Τώρα όμως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οι Ιρανοί δείχνουν έτοιμοι να χρησιμοοιήσουν ότι καλύτερο διαθέτουν τους ίδιους τους Φρουρούς. Μόλις χθες οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση στην επαρχία Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία, την οποία πολιορκούσαν εδώ και δύο χρόνια ισλαμιστές μαχητές, μετέδωσε σήμερα (09/09/2015) η συριακή δημόσια τηλεόραση.
 
Σε έκτακτο δελτίο, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας ανέφερε ότι οι στρατιωτικές μονάδες που υπερασπίζονταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της επαρχίας Ιντλίμπ αποσύρθηκε από τη θέση αυτή.
 
Το αεροδρόμιο αυτό το πολιορκούσαν για περισσότερα από δύο χρόνια οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας αυτής. Η επίθεση έγινε στα πλαίσια αντιπερισπασμου για την επικείμενη επίθεση του συριακού Στρατού στην Παλμύρα.
 
Οι πτήσεις πραγματοποιούνται  ακόμη και με  ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών κάνοντας  σχεδόν τακτικές πτήσεις προς την Δαμασκό ,την Λατάκια και το αεροδρόμιο κοντά στην Παλμύρα στην κεντρική Συρία, από το οποίο αναμένεται να ενισχυθούν οι εκεί κυβερνητικές δυνάμεις ώστε να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη επίθεση προς κατάληψη της αρχαίας πόλης μήπως και καταστεί εφικτό να σωθούν τα υπόλοιπα μνημεία από την οργή των ισλαμιστών, πέραν και της τεράστιας στρατηγικής της αξίας.
 
Συνεχίζονται και οι μεταφορές ανδρών της «Al-Quds» ενώ για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ομάδα των ιρανικών ειδικών επιχειρήσεων με την ονομασία Saberin.
 
Η προμήθεια ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού διενεργούνταν από το Ιράν και  στο παρελθόν κάτι που είναι γνωστό , αλλά σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, αυτήν την  περίοδο και από τα μέσα Αυγούστου, η δραστηριότητα αυτών των μετακινήσεων έχει αυξηθεί σε ύψιστο βαθμό, που καταδεικνύει ότι και το δυτικό μπλοκ (σε κρυφή συνεργασία με τους σουνίτες εξτρεμιστές) αλλά και το Ορθόδοξο-σιιτικο-αλεβιτικό μπλοκ (με προεξάρχοντες την Ρωσία,το Ιράν, και την σιιτική Χεζμπολάχ) θα τα "παίξουν όλα για όλα" με τελικό έπαθλο την ανατροπή ή την παραμονή αντίστοιχα, του Μ.Άσαντ στην εξουσία της Συρίας.
 
Στη Συρία έχουν αναμιχθεί περίπου 20 χώρες, με άνδρες,αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Αν προσθέσουμε ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ έχουν έρθει στην Συρία για να πολεμήσουν κατά του Μ.Άσαντ και του συριακού λαού ισλαμιστές από 29 χώρες, εν γνώσει και με σιωπηλή έγκριση πολλές φορές των χωρών αυτών (όπως Κατάρ,Τουρκία και Σαουδική Αραβία), τότε γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια διεθνή σύγκρουση με τεράστιο γεωπολιτικό διακύβευμα.
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μ.Άσαντ δεν είναι αρεστή στις ΗΠΑ επειδή αρνείται το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Α.Μεσόγειο με τον οποίο θα εξοβέλιζαν το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρώπη. 
 
Επέτρεψαν την δημιουργία του ISIL και κατά τον Τιερί Μεισάν (με μεγάλη και στέρεη επιχειρηματολογία) το δημιούργησαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, προς επίτευξη του στόχου αυτού. Άλλωστε Κατάρ και Σαουδική Αραβία δεν κάνουν "βήμα" αν δεν συμφωνήσει η Ουάσιγκτον.
 
Στη διαδρομή της σύγκρουσης αυτής επετράπη στο ISIL (από την αδράνεια της Δύσης αν όχι συνενοχή) να εξοντώσει αρχαίες ελληνορθόδοξες κοινότητες επειδή στήριζαν τον πρόεδρο Μ.Άσαντ και φυσικά βλέπουν ως φίλη την ομόδοξη Μόσχα.
 
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney απέπλευσε  από την Φλόριντα και κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς  στην Ισπανία και την Συρία , για την ενίσχυση της αντιβαλλιστικής άμυνας  του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Ναυτικό των ΗΠΑ, και την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, το περιβόητο "υποβρύχιο της Αποκάλψης", το Dmitri Donskoy (TK-208), εκτοπίσματος 24.000 τόνων όταν βρίσκεται στην επιφάνεια και 48.000 τόνων υποβρυχίως, με τον γνωστό νατοϊκό κωδικό Τyphoon και εξοπλισμένο με 20 διηπειρωτικούς πυραύλους Bulava (κωδικός NATO SS-N-30) πλέει και αυτό  με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και το συριακό Λιμάνι της Λατάκειας.
 
Οι δύο μεγάλες υπερδυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ αφού μέχρι τώρα έδωσαν εναν ανηλεή αγώνα δια αντιπροσώπων (proxy war) στο συριακό έδαφος αναγκάζονται πλέον να αναλάβουν οι ίδιες την κατάσταση με τον κίνδυνο ρωσικά και αμερικανικά στρατιωτικά στελέχη να έρθουν σε "απόσταση αναπνοής".Τελικά ο κίνδυνος πυρηνικής "ανάφλεξης" του πλανήτη δεν πέρασε ποτέ, όμως αυτή τη φορά οι πρωταίτιοι θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου