Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Καραγκιόζη, αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα μέσα στη Κυπριακή “ΑΟΖ”. Θα κοιτάς;



Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Aυτή τη στιγμή το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Βarbaros είναι μέσα στην ακήρυχτη Κυπριακή ΑΟΖ, στα Διεθνή ύδατα. Είναι στο σημείο 3. Ήλθε απο το σημείο 1 και πάει πρός το 5 για να σκανάρει όλο το οικόπεδο 3 (μώβ περιοχή στο χάρτη). 
Η Τουρκία δέσμευσε μια περιοχή εκεί και κάνει έρευνα, στο υποτιθέμενο οικόπεδο 3 της ακήρυχτης Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό κατ’ εμένα και με το τρόπο που έχει κηρυχτεί η Κυπριακή ΑΟΖ είναι απόλυτα νόμιμο, αφού δεν υπάρχει Κυπριακή ΑΟΖ παρά μόνο σαν έννοια., διότι συνολικά γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ δεν έχουν σταλεί και για αυτό φταίει η Κύπρος.

Γιατί Ελλάδα και Κύπρος δεν ανακηρύσσουν κανονικά τώρα τις ΑΟΖ τους συνολικά, με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ και όπως πρέπει; Υπάρχει συμφωνία με τη Τουρκία; To κάνουν για να μη πληρώνουν φόρους οι πολυεθνικές σε Ελλάδα και Κύπρο αφού στη παρούσα κατάσταση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχουν σε κανένα κράτος, παρά μόνο διεθνή ύδατα μετά τα 6 νμ (Ελλάδα) και τα 12 νμ (Κύπρος); Η Γερμανία γιατί δεν μιλάει; 

Tί κρύβεται πίσω απο αυτή τη τόσο βρώμικη υπόθεση;

Ας υποθέσουμε ότι κάπου έχω κάνει “λάθος” και ας θεωρήσουμε ότι η Κύπρος έχει ΑΟΖ και αυτή τη στιγμή ένα ξένο κράτος κάνει έρευνα μέσα της. 
Πού είναι η στήριξη της Ελλάδας; Πουθενά.
Ποιά είναι η θέση της εγγυήτριας δύναμης Μεγάλης Βρεττανίας; Καμμία. Τυχαίο;
Πού είναι η εφαρμογή του ενιαίου στρατηγικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου για τον οποίο κάποιες ιστοσελίδες μίλαγαν; Πουθενά, γιατί δεν υπάρχει.
Τόσα χρόνια Ελλάδα και Κύπρος, γιατί δεν έχουν καθορίσει τα κοινά όρια των ΑΟΖ τους και να στείλουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ; Tις κουμπάρες παίζουν; Ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν.

Η Κυπριακή ΑΟΖ είναι Κυπριακό έδαφος και η Ελληνική ΑΟΖ είναι Ελληνικό έδαφος.

Kαταλαβαίνετε τί σημαίνει αυτό που οι δύο κυβερνήσεις επιτρέπουν αμαχητί να γίνεται αυτή τη στιγμή; Παράδοση Εθνικού εδάφους δεν είναι; Να τις χέσ.. τις διαμαρτυρίες της Κύπρου στον ΟΗΕ. Πρόκειται για ασήμαντες πολιτικές κινήσεις που είναι αδύνατο να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν ντρέπονται τα γλαστριά σε Ελλάδα και Κύπρο να καμαρώνουν;
Όταν οι Τούρκοι έλθουν για έρευνες νότια της Κρήτης μετά τα 6 νμ, ο Μανιάτης του ΥΠΕΚΑ θα πάρει τους φλούφληδες, το Σαμαρά και το Βενιζέλο παραμάσχαλα και θα γίνουν λαγοί; Eρωτώ…
Σε προηγούμενα άρθρα μου, είχα πρώτος προειδοποιήσει για τη κατάσταση αυτή. Eδώ και τόσες εβδομάδες τί έκαναν σε Ελλάδα και Κύπρο; Ψείριζαν τη μαϊμού και έκαναν τον Ευρωπαίο; Δεν ξέρω αν είναι μόνο ανίκανοι ή και κάτι άλλο… 
Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τι κάνει; Ετοιμάζει προσκλήσεις σε “επενδυτές” για τις ΕΟΖ που θα γίνουν και που θα “σώσουν” τη χώρα; Σαν δεν ντρέπονται.

Ο ρόλος της ΕΕ στην ανακήρυξη των ΑΟΖ της Μεσογείου

Η ΕΕ ακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ και ειδικότερα των πολυεθνικών εταιρειών της δεν επιθυμεί την ανακήρυξη των ΑΟΖ στη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Με “παθητικά” μέτρα και οδηγίες στα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού νότου προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ΑΟΖ τους με ζώνες αλιείας και επιστροφή πιθανόν στο μέλλον σε ένα είδος υφαλοκρηπίδων με λιγότερα δικαιώματα απο αυτά που προσφέρει ο Νόμος της Θάλασσας. 
Το κόλπο όλο είναι, ότι επιθυμείται “οι εξορρύξεις να γίνονται σε ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ”.
Οικόπεδα προκηρυγμένα σε διεθνή ύδατα επιτρέπουν εύκολα με τα κατάλληλα συμβόλαια και συνεκμετάλλευση αλλά και φορολογική “διευκόλυνση” μέχρι “ακολασίας” στις πολυεθνικές εταιρείες εξόρρυξης. 
Όπως θα έχετε διαπιστώσει μόνο εγώ αναφέρομαι στη σημασία της προκήρυξης οικοπέδων σε διεθνή ύδατα. Κανένας άλλος. Είναι η ζεστή “πατάτα” που κανένας δεν θέλει να βάλει στο στόμα του και για την οποία αποφεύγει να μιλήσει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Τα σοβαρά κράτη συντάσσουν σοβαρά συμβόλαια με τις εταιρείες εξόρρυξης.
Η Ελλάδα δεν κάνει ούτε αυτό. Τις λεπτομέρειες σας τις φυλάω για αργότερα. Δεν περιμένω να μιλήσει για αυτό και κανένας. Όλοι στο κόλπο της παραπληροφόρησης είναι και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε λίγο. Η μπάλα είναι περισσότερο καιρό στην εξέδρα παρά στο γήπεδο…!
Mια άλλη τεχνική προσέγγιση στο θέμα της συνεκμετάλλευσης με τη Τουρκία προέκυψε απο τη “συνεκμετάλλευση” οικοπέδων στα σύνορα των ΑΟΖ Αιγύπτου και Ισραήλ. Προς αυτή τη κατεύθυνση οδήγησε τα πράγματα ο Βενιζέλος, με την ανοχή Σαμαρά (και αντιπολίτευσης). Και για αυτό το θέμα έχω μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο. 

Πρέπει να υπάρχει “κρυφό” μνημόνιο της Ελλάδας με τη Τουρκία για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των υδρογοναθράκων. Δεν εξηγείται αλλοιώς, τέτοια στάση απο την Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, στo θέμα της ΑΟΖ της δικής της αλλά και στη πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ στους υδρογονάνθρακες. Κατά τη γνώμη μου το όλο “θέμα” το “ξέρουν” αρκετοί σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Είναι στριμωγμένη η Τουρκία και για αυτό κινείται έτσι;

Για την ανάγκη της δημιουργίας του Κουρδιστάν είχα αναφερθεί πρίν μιλήσει ο Κίσινγκερ, όπως και για το θέμα της Ουκρανίας και τους υδρογονάνθρακες που έχει στην Ανατολική Ουκρανία, τους οποίους απο ότι αναφέρεται στο διαδίκτυο έχει αναλάβει να εξορρύξει μια Αμερικάνικη εταιρεία της οποίας προίσταται ο γυιός του πρώην Προέδρου Bush. 

Είναι θέμα εξάσκησης να “βλέπεις” κάποια πράγματα. Aυτή τη φορά όμως θα σταματήσω εδώ. 
Η Τουρκία πάντως δεν είναι στριμωγμένη απο κανένα. Μη ονειρεύεστε και εφησυχάζετε…

http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/10/blog-post_503.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου