Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ Αιφνιδιαστικά τουρκικός στολίσκος με το "Barbaros" και μία φρεγάτα εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ στο Οικόπεδο 3


To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" συνοδευόμενο από μία φρεγάτα κλάσης Ο.Η.Perry του ρουρκικού Ναυτικού και τα πλοία υποστήριξης M/V Bravo και M/V Deep Supporter, εισέβαλαν πριν λίγο στο Οικόπεδο 3 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρουν πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ.
Πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και, ταυτόχρονα, υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Το "Barbaros" βρίσκεται πλέον σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο. Νωρίτερα το Μπαρμπαρός είχε κάνει αναστροφή πλέοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο η τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει και το  M/V «Deep Supporter» συνέχισε την πορεία του προς το Οικόπεδο «3».
Στα 2 ναυτικά μίλια ακολουθεί το «Μπαρμπαρός» το δεύτερο συνοδευτικό σκάφος M/V «Bravο», το οποίο είναι νορβηγικών συμφερόντων και φέρει σημαία του Γιβραλτάρ.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει αυξημένη επιφυλακή, αλλά κανένα σκάφος του ΠΝ δεν βρίσκεται ανατολικότερα του Καστελόριζου, καθώς όλο φοβούνται αντιπερισπασμό στο Αιγαίο.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και, αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης (;) της Λευκωσίας.
Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Ενα ρωσικό αντιτορπολικό κλάσης Udaloy, παρακολουθεί τον στολίσκο των τουρκικών πλοίων από απόσταση μερικών μιλίων.
Στις 7:45 π.μ., το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς τα ανοιχτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.
Στις 9 π.μ. το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χιλιόμετρα. βορείως του Οικοπέδου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter συνέχιζαν να κατευθύνονται προς το τεμάχιο 3 ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία.
Σημειώνεται πως με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (NAVTEX), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.
Στο μεταξύ κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Κύπριος ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαϊδης: "Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της".
Δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο έκανε ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σύμφωνα με τον οποίο η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευθεί.
Πρόκειται, είπε ο κύριος Φωκαϊδης για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαίκού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
«Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα» (σ.σ.: Πώς;) επισήμανε ο ΥΠΑΜ.
Εχουν ήδη μελετηθεί διάφορα σενάρια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχισθούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου.
Τμημα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου