Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πρώτα κρούσματα... υστερίας



Αυξάνεται η οργή για την «ανεπαρκή» αντίδραση στην επιδημία του φονικού ιού Έμπολα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να «χρεώνεται» με ανικανότητα και τις κυβερνήσεις με αποτυχία. Την ίδια ώρα οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συγκαταλέγονται στους επικριτές, δηλώνουν ότι η μάχη με τον ιό χάνεται.

Την ίδια ώρα, παρά τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, για άτομα που έρχονται στη Ελλάδα από «επίφοβες» περιοχές της Αφρικής, ο κίνδυνος παραμένει ορατός, αν και η Ελλάδα είναι ακόμη στις χώρες χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις τακτικές αξιολογήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων.

​«Η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης»Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».

Αυτό που απαιτείται είναι η γρήγορη ανίχνευση, καθώς χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα όπως εκείνο της Ισπανίας, όπου εξαιτίας ενός κρούσματος κρίθηκε αναγκαίο να εντοπισθούν και να εξεταστούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση». Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».



Ζητούν μέχρι και στρατιωτική επέμβαση

Το Σάββατο η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση για αποστολή στρατού στη δυτική Αφρικής σε συνδυασμό με χρήματα και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ξέσπασμα του Έμπολα από το να γίνει «η ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας». Η οργάνωση τόνισε ότι έχει τα περιθώρια στενεύουν, κάνοντας λόγο για λιγότερο από δύο μήνες για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, αλλά υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης.



Η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίκι Χόκινς, δήλωσε ότι τα εθνικά και τα παγκόσμια συστήματα υγείας απέτυχαν. «Είμαστε εξοργισμένοι γιατί η παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία του ιού ήταν αργή και ανεπαρκής», σημείωσε. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποστηρίξει ότι το χειρότερο σενάριο είναι ο ρυθμός της μόλυνσης από τον ιό να φτάσει τους 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο ο οργανισμός είναι στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων, μετά τη διαρροή ενός εγγράφου που μαρτυρά την ολιγωρία του στο να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού.

Τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει τους εταίρους του να διπλασιάσουν τη βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα. 

Πανικός και υστερία με τον Έμπολα στις ΗΠΑ
«Ψυχωτικοί» με τον ιό του Έμπολα τείνουν να γίνουν οι Αμερικανοί, καθώς η παραμικρή αδιαθεσία θέτει πολίτες σε καραντίνα ή υποχρεωτική αργία, ενώ κλείνουν σταθμοί τρένων και λεωφορείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο ενός σταθμού του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών του Ντάλας στο Τέξας το Σάββατο, έπειτα από την πληροφορία ότι μία γυναίκα ασθένησε σε χώρο του σταθμού, ωστόσο εκπρόσωπος του οργανισμού διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεσή της στον ιό Εμπολα.



​Καραντίνες και μόνο με την υποψία κρούσματος, σε πολλές περιοχές των ΗΠΑΗ γυναίκα βγήκε από τρένο στον σταθμό Γουάιτ Ροκ στο βορειο-ανατολικό Ντάλας και έκανε εμετό, γεγονός που οδήγησε τον οργανισμό να κλείσει τον σταθμό και να καλέσει ομάδα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών. Ο οργανισμός διαβεβαίωσε ότι το τρένο και η πλατφόρμα θα επιθεωρηθούν και θα καθαριστούν όπως απαιτεί το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Στο Μέιν, δασκάλα δημοτικού σχολείου ετέθη σε υποχρεωτική αργία για τρεις εβδομάδες αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο Ντάλας. Οι αρχές της πολιτείας του Μέιν εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι η δασκάλα ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε εκτεθεί στον ιό, αλλά το μέτρο ελήφθη «ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των γονέων».



Επίσης, ακυρώθηκε η συμμετοχή σε διάσκεψη για έναν φωτορεπόρτερ της Washington Post, όπου είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σίρακιουζ. Ο τρις βραβευμένος με Πούλιτζερ Μισέλ ντε Σιλ βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στη Λιβερία για να καλύψει την κρίση του Εμπολα και επέστρεψε στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερες από 21 ημέρες. «Αποφάσισαν να παραδοθούν στην συλλογική υστερία», δήλωσε οργισμένος ο δημοσιογράφος.

Στο Χέιζλχερστ του Μισισίπι, γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους επειδή ο διευθυντής του σχολείου είχε επισκεφθεί τη Ζάμπια για να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του. Συναγερμός σήμανε χθες και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, που έκλεισε προληπτικά έναν χώρο στάθμευσης, καθώς μία γυναίκα, που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Αφρική, έκανε εμετό. Η γυναίκα διακομίστηκε σε ένα νοσοκομείο της Βιρτζίνια και εξετάζεται προληπτικά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς «να μην παραδοθούν στην υστερία και τον φόβο» απέναντι στην επιδημία του Εμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα γεγονότα.

Επιστρέφουν και... κρουαζιερόπλοια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει το κρουαζιερόπλοιο Carnival Magic που εκτελούσε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική καθώς ένας από τους επιβάτες του είναι εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας όπου διαγνώστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας η περίπτωση είναι χαμηλού κινδύνου εντούτοις το Carnival Magic, που ανήκει στην Carnival Cruise Lines, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι του Γκάλβεστον στο Τέξας την Κυριακή.



Ο εργαζόμενος στον υγειονομικό τομέα του Ντάλας ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα της θανατηφόρου νόσου και σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα που έχει θέσει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται στο τέλος των 21 ημερών που είναι το ανώτερο περιθώριο για την επώαση του ιού Έμπολα, έχει οικειοθελώς μπει σε απομόνωση σε καμπίνα του πλοίου μαζί με ένα ακόμη άτομο που τον συνόδευε στην κρουαζιέρα.

Το Carnival Magic σύμφωνα με το πρόγραμμά του έπρεπε να δέσει σε λιμάνια του Μεξικού και του Μπελίζ αλλά οι δυο αυτές χώρες αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου εξ αιτίας των ανησυχιών για τον ιό Έμπολα.

Ο εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας επιβιβάστηκε στο πλοίο από το λιμάνι του Γκάλβεστον στις 12 Οκτωβρίου για μια επταήμερη κρουαζιέρα και όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν τον ασθενή από τη Λιβερία που τελικά κατέληξε από τον ιό.

«Άνοιγμα» του Φιντέλ Κάστρο στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ιού

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πρότεινε το Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα ώστε να αποφευχθεί εξάπλωση επιδημίας στην αμερικανική ήπειρο. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάστρο αναφέρει: «Θα συνεργασθούμε ευχαρίστως με το αμερικανικό προσωπικό στην αποστολή αυτή». Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η ώρα του χρέους».

«Κατανοούμε όλοι ότι επιτελώντας αυτό το έργο στο υψηλότερο επίπεδο της προετοιμασίας και της αποτελεσματικότητας, θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τον λαό μας και τους αδελφούς λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, να αποφύγουμε την επιδημία που εισήχθη δυστυχώς στις ΗΠΑ και μπορεί να εξαπλωθεί».



Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την πενία των μέσων που διαθέτει, η Κούβα βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκστρατείας κατά του ιού Έμπολα, έχοντας στείλει την 1η Οκτωβρίου 165 ειδικούς του τομέα υγείας στην Αφρικής, οι οποίοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Κάστρο λέει ότι η απόφαση για την αποστολή των κουβανών γιατρών στην Αφρική υπήρξε μία απόφαση δύσκολη, δυσκολότερη και από την απόφαση για την αποστολή στρατιωτών στην Αγκόλα (1976-1990). «Οι πολιτικές αποφάσεις που συνοδεύονται από κινδύνους για το προσωπικό... χρειάζονται υψηλό επίπεδο ευθύνης... είναι ακόμη πιο δύσκολο από την αποστολή στρατιωτών στο μέτωπο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απηύθυνε την Παρασκευή, σπάνιο για την Ουάσινγκτον ευχαριστήριο μήνυμα προς την Κούβα για τη συμβολή της στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, καθώς είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο η αμερικανική κυβέρνηση να εκφράζεται με θετικό τρόπο για την Κούβα. «Η Κούβα, μία χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έστειλε 165 ειδικούς του τομέα της υγείας και ετοιμάζεται να στείλει ακόμη 300», δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
http://www.zougla.gr/kosmos/article/prota-krousmata-isterias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου