Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αν έχεις πνευματική κατασταση μπορείς να καταλάβεις τι πνέυμα κυκλοφορεί σε ενα σπίτι




Ο γερο Ιωσήφ μας έλεγε ότι αν πάτε σε ένα σπίτι και έχετε πνευματική κατάσταση μπορείτε να προσανατολισθείτε τι πνέυμα κυκλοφορεί στο σπίτι αυτό.  
Άν π.χ. υπάρχει πνέυμα αρπαγής ή ψέυδους ή χρημάτων κλπ. Αυτά που μας έλεγε εν μέρει τα καταλαβαίναμε. Τι εννοεί τώρα ο γέροντας, να πας σε ένα σπίτι και να καταλάβεις τι πνέυμα κυκλοφορεί. “Οχι απίστευτο σου φαίνεται, άλλα και παράλογο ακομή.
Και όμως έτσι είναι.
Είχα πάει μια ημέρα να λειτουργήσω στον γέρο Ιωσήφ. Μόλις μπήκα στο κέλλι του, λέω αμέσως: «Γέροντα, τί συμβαίνει εδώ μέσα;» «Τί είναι;» μου λέει. «Κάτι σάν να μου επιβάλλει σιωπή, γέροντα».
Αμέσως στην ψυχή μου δημιουργήθηκε τέτοια αίσθηση σαν να ειδοποιήθηκε, τρόπον τινά, ότι εδώ μέσα υπάρχει σιωπή.
«Να σου πώ», λέει ο γέρο Ιωσήφ. «Τώρα τή Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το Σάββατο θα λειτουργήσουμε, θα κοινωνήσουμε, θα φάμε και θα μιλήσουμε με τον π. Αρσένιο μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Την Κυριακή βράδυ θα κάνουμε μετάννοια. Ολη την εβδομάδα κατόπιν δεν θα μιλήσουμε. Μόνο με τα νοήματα συνεννοούμεθα.  Θα έρθεις το Σάββατο εσύ, να κοινωνήσουμε, και τότε θα μιλήσουμε κ.ο κ.»
Τότε λοιπόν κατάλαβα, απο την δική μου πείρα πλέον, εκέινα που μας ελέγε ο γέρο Ιωσηφ.

Από το βιβλίο του γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη-Έκδοση Ι.Ησυχαστηρίου  «Αγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους 
http://eikonografies.gr/%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου