Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

"ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ" Μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο αποκτά το ρωσικό Ναυτικό με αποστολή νέων μονάδων


Σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων Ανατολικής Μεσογείου προχωρά το ρωσικό Ναυτικό ανεβάζοντας τον αριθμό των πολεμικών πλοίων στα δέκα στην επιχειρησιακή ζώνη ευθύνης του που περιλαμβάνει και το Αιγαίο.
 
Μέσα στο 2014 η δύναμη αυτή θα ανέλθει σε 15 σκάφη, ανακοίνωσε ο Αρχηγός του Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ, συμπληρώντας κάτι που έχει μεγάλη σημασία ως προς την γεωστρατηγική αντίληψη και τρόπο δράσης που αποκτά το ρωσικό Ναυτικό: "Θα βρισκόμαστε οπουδήποτε ανεβαίνει το επίπεδο έντασης" και σίγουρα αυτό δεν αφορά μόνο την Συρία και την Α.Μεσόγειο.
 
Το ρωσικό Ναυτικό φιλοδοξεί πλέον να παίξει παγκόσμιο ρόλο πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα νέων ναυπηγήσεων και επαναφορά στην υπηρεσία παλαιών αξιόμαχων μονάδων (μέχρι το 2025 θα έχουν ναυπηγηθεί και τέσσερα νέα αεροπλανοφόρα).
 
"Στις επόμενες ημέρες", όπως είπε, "στα 7 υπάρχοντα πολεμικά πλοία μας στην Α.Μεσόγειο θα ενταχθούν επίσης: το πυραυλικό καταδρομικό Moskva, το αντιτορπολικό Smetlivy και το μεγάλο αποβατκό σκάφος Nikolay Filchenkov".
 
Σύμφωνα με πληροφοριες του defencenet.gr το Moskva αύριο το βράδυ θα βρίσκεται στην δυτική περιοχή της ζώνης ευθύνης του στην Α.Μεσόγειο.
 
«Τα καθήκοντα είναι απολύτως σαφή. Να αποφευχθεί η παραμικρή απειλή για τα σύνορα και την ασφάλεια του ρωσικού κράτους. Αυτή είναι η πρακτική όλων των Ναυτικών Δυνάμεων του κόσμου - να βρίσκονται όπου ανεβαίνει το επίπεδο έντασης»,  τόνισε ο Τσιρκόφ.
 
Και βέβαια όταν μιλάει για εντάσεις δεν αναφέρεται μόνο στην περίπτωση της Συρίας. Η Ρωσία πλέον δείχνει αποφασισμένη να παίξει ρόλο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε περίπτωση εντάσεων των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας...
 
Ο ναύαρχος υπενθύμισε ότι, παίρνοντας υπόψη τον χαρακτήρα της στρρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης, η αύξηση των δυνάμεων στη Μεσόγειο είχε αρχίσει ακόμα το 2012.
 
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει το Αιγαίο και τα τρία ρωσικά αγκυροβόλια βόρεια της Αστυπάλαιας, νοτιοανατολολικά της Λήμνου και ένα τρίτο στο καντρικό Αιγαίο. Τα αγκυροβόλια αυτά (σημεία στο αιγαίο που ο βυθός σχηματίζει "πάγκους" και διευκολύνεται η στάθμευση των πλοίων) έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα στην Ρωσία βάσει διακρατικών συμφωιών
 
Οταν θα έχουν αναπτυχθεί και τα 15 πλοία η Ρωσ'ια θα έχει μόνιμη ναυτική δύναμη στο Αιγαίο από τουλάχιστον τρία πλοία, ενώ επίσης θα ναυλοχεί μόνιμη ναυτική δύναμη και στην Κύπρο μετά την σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί για τον ανεφοδιασμό των πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού.
 
Μαζί με την βάση στην Ταρσό της Συρίας (στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής Κιλικίας) οι δύο παραπάνω "βάσεις" θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια του ρωσικού στόλου όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Αυτό που φαίνεται από την άμεση ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, είναι ότι η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει την Συρία στην "μοίρα" της. Το "όχι" στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέλει να το κάνει σαφές με την παρουσία του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου