Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ELDORADO GOLD ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ … «Δωρεά» 1.400.000 ευρώ στην Ιερά Μονή Ιβήρων από την Hellas Gold


normal_52
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πριν από δυο περίπου εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την ΔΩΡΕΑ ποσού € 1.400.000 από την Hellas Gold στην Ιερά Μονή Ιβήρων.
Η δωρεά δεν απορρέει βέβαια από τα ευλαβή αισθήματα των «επενδυτών», ούτε έγινε για να αναπέμπονται δεήσεις από τους μοναχούς υπέρ του προέδρου της Eldorado Gold και του συνεταίρου του, του προέδρου της ΑΚΤΩΡ. Άλλο έχουν κατά νου οι «επενδυτές» και η διοίκηση της Μονής.
Σε πρόσφατο άρθρο μας (εδώ) είχαμε αποκαλύψει ότι έχει «κλείσει» η συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Μονής για την πώληση ή παραχώρηση στην εταιρεία 925 στρέμματα του ιδιόκτητου δάσους «Νταμπίζ» της Μονής στις Σκουριές. Η ΔΩΡΕΑ των € 1.400.000 των «επενδυτών» στη Μονή επιβεβαιώνει την πληροφορία μας.
Aπό το άρθρο «Χαρίζουν στην Eldorado Gold 925 στρ. δάσους» του δημοσιογράφου Σάκη Αποστολάκη στην «Ελευθεροτυπία» μαθαίνουμε ότι η χρήση του  δάσους θα περιέλθει στην εταιρεία όχι με πώληση αλλά με μακροχρόνια μίσθωση.
Είναι γεγονός ότι το τμήμα των 925 στρεμμάτων του δάσους είναι πλέον ελεύθερο από δικαστικές διεκδικήσεις αφού η εταιρεία αγόρασε τις διεκδικούμενες από πολίτες εκτάσεις. Ωστόσο για να πωληθεί η έκταση απαιτείται  απόφαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους και, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, πρέπει να γίνει δημοπράτηση της έκτασης. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί πολλές μεγάλες Μονές – οκτώ κατά τις πληροφορίες μας – δεν συμφωνούν με την υλοποίηση της «επένδυσης χρυσού» της Hellas Gold στο προαύλιο του «περιβολιού της Παναγίας» και θα αρνηθούν την πώληση του δάσους για την μετατροπή του σε «λίμνη» τοξικών αποβλήτων. Αυτό είναι καλά γνωστό στην Μονή Ιβήρων και ειδικά στον παπά που διαχειρίζεται τα οικονομικά της Μονής και ουσιαστικά τη Μονή, αφού ο γέροντας της Μονής έχει αποτραβηχτεί για τη συγγραφή φιλοσοφικών διατριβών. Για τη μακροχρόνια μίσθωση (99 χρόνια) δεν απαιτείται απόφαση της Ιεράς Επιστασίας, άρα μια τέτοια μίσθωση λύνει το πρόβλημα της εταιρείας.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας», η Μονή έλαβε διαβεβαιώσεις από την Hellas Gold ότι «στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα χύνονται απόβλητα της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος, αλλά θα γίνεται μόνο απόθεση χωμάτων που δεν θα είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα ή άλλα τοξικά, αρσενικό κ.λ.π». Eδώ μάλλον «την πάτησαν» οι Ιβηρίτες, διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η «Τεχνική μελέτη εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υποέργου Σκουριών – φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού μεταλλείου Σκουριών». Τα 925 στρέμματα που θα μισθώσουν στην εταιρεία είναι η μισή έκταση του χώρου απόθεσης «Λοτσάνικο» που μόλις εγκρίθηκε (χάρτης κάτω) – και δεν προορίζεται για ακίνδυνα «χώματα» αλλά για απόβλητα εμπλουτισμού. Η Μονή πήρε επίσης διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι μετά τη «χρήση» το «μισθίο» θα δενδροφυτευθεί και θα επιστρεφεί περίπου στην προτέρα κατάσταση… Στην πραγματικότητα, αυτό που θα πάρουν πίσω οι μοναχοί θα είναι ένα βουνό από τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα πίσω από ένα φράγμα ύψους 150 μέτρων που θα χρειάζεται φροντίδα στο διηνεκές. Αλλά, ξέρουν οι καλόγεροι από τέτοιους μακρούς χρόνους…
Κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες μένει να ρυθμιστούν: ποιος θα καρπωθεί την ξυλεία από το ξερρίζωμα του αρχέγονου δάσους του Νταμπίζ; Ψιλά γράμματα, το σπουδαίο είναι ότι η επένδυση θα προχωρήσει «εις δόξαν Θεού» και με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής.
Και η Ασφάλεια Πολυγύρου συνεχίζει να τυπώνει πυρετωδώς νέες κλήσεις για τους «τρομοκράτες» κατοίκους της Β. Χαλκιδικής. 350 περίπου έχουν ήδη μάθει απ’έξω τον Ποινικό Κώδικα και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, άλλοι 10 κάτοικοι της περιοχής παρουσιάζονται στην Ασφάλεια για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις. Αλλά αφού «τα βρήκαν» η εταιρεία με τη Μονή τέλος καλό, όλα καλά.
Και έτσι θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που εμείς δεν βρήκαμε τίποτα άλλο να κάνουμε εκτός από το να τον ξεκοιλιάσουμε.
dabiz
http://antigoldgr.org
 www.inred.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου