Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ Κόλαση το Αιγαίο: Δεκάδες αερομαχίες και παραβιάσεις - «Θύελλα» από 40 ελληνικά και τουρκικά μαχητικά

Κόλαση σήμερα στο Αιγαίο με σκηνικό που παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όταν η ΠΑ προχωρούσε σε σκληρές εμπλοκές με την  τουρκική Αεροπορία σε καθημερινή βάση.
Η σημερινή ημέρα τα είχε όλα: Παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές. Αυτό που έγινε σήμερα πάνω από το Αιγαίο λίγο απείχε από μια εικόνα αναμέτρησης με τα ελληνικά readiness να απογειώνονται συνεχώς πραγματοποιώντας αναχαιτιστείς και εμπλοκές με τα τουρκικά μαχητικά.
Η τουρκική Αεροπορία χρησιμοποίησε σήμερα 16 μαχητικά μοιρασμένα σε 4 σχηματισμούς των 4 μαχητικών έκαστος, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 5 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B-28. Εντυπωσιακή «ποιοτική διαφορά» ο πολύ μεγάλος αριθμός οπλισμένων μαχητικών εκ μέρους της τουρκικής Αεροπορίας τα οποία έφτασαν τα 8 ανα δύο σε κάθε σχηματισμό.
Οι συνολικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ) κτύπησαν «κόκκινο» καθώς έφτασαν τις 49 ενώ επιπλέον σημειώθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός εμπλοκών το τελευταίο διάστημα 3 συνολικά.
Οι δύο από τρεις εμπλοκές έγιναν η πρώτη νοτιοδυτικά της Χίου στις 10:25 με ζευγάρι F-16 της ΠΑ που είχε απογειωθεί από τη Λήμνο και η δεύτερη πάλι με το ίδιο ζευγάρι της ΠΑ στις 10:40 νότια και ανατολικά της Χίου.
Οι εμπλοκές ήταν 2Vs2 με αντίστοιχο ζευγάρι οπλισμένων F-16 της τουρκικής Αεροπορίας.
Η τρίτη εμπλοκή πραγματοποιήθηκε πολύ μακρύτερα συγκεκριμένα νότια νοτιοδυτικά της Ρόδου στις 15:55 με ζεύγος μαχητικών της ΠΑ που είχε απογειωθεί από το Καστέλι εναντίον δύο οπλισμένων τουρκικών F-16.
Ταυτόχρονα άλλα μαχητικά της ΠΑ από άλλες μονάδες readiness προχωρούσαν σε δεκάδες αναχαιτίσεις των υπολοίπων τουρκικών μαχητικών.
Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε όλο πρακτικά το Αιγαίο βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό.
Υπενθυμίζεται ότι το  πρωί στις 11:41 σχηματισμός της τουρκικής Αεροπορίας, αφού διασπάστηκε σε 2 ζεύγη μαχητικών, το ένα εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Κίναρος στα 24.000 πόδια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου