Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Παλμύρα εάλω...


palmira.jpg

Η αρχαία ΠαλμύραΟι αρχές της Συρίας υποστηρίζουν ότι έχουν απομακρύνει αγάλματα και αρχαία από την Παλμύρα
Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας βρίσκονταν αργά χθες το βράδυ οι εξτρεμιστές μαχητές του «Ισλαμικού κράτους», οι οποίοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης πόλης που εφάπτεται των ερειπίων της μυθικής πόλης των Φοινίκων.
Εκατοντάδες μαυροντυμένοι ένοπλοι εισέβαλαν πεζή στο βόρειο τμήμα της πόλης Ταντμούρ, όπως ονομάζουν οι Αραβες -κρατώντας το αραμαϊκό τοπωνύμιο- τη σύγχρονη Παλμύρα, με τους Σύρους στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να οχυρώνονται στο νότιο τμήμα. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ κινδυνεύει άμεσα να καταληφθεί και η αρχαία πόλη.
Η σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη της Ταντμούρ έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μοναδικά μνημεία της Παλμύρας. Χαρακτηρισμένη ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, η Παλμύρα, η οποία αποκαλείται και «Βενετία της ερήμου», είναι η πλέον εμβληματική αρχαιολογική τοποθεσία της Συρίας και μια από τις σημαντικότερες και διατηρημένες αρχαίες πόλεις ολόκληρου του κόσμου.
Η αρχαία ΠαλμύραSANA via AP, File
Ηκμασε τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά κατοικήθηκε ήδη από την πέμπτη χιλιετία π.Χ., καθώς η όαση γύρω από την οποία αναπτύχθηκε ο αρχαίος οικισμός, βρισκόταν στην έρημο, στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Μεσοποταμίας και των ακτών της Μεσογείου, ένα ιδανικό σημείο ανεφοδιασμού και ανασυγκρότησης για τα καραβάνια των εμπόρων.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του έχει απομακρύνει προληπτικά από την Παλμύρα εκατοντάδες αγάλματα και κινητές αρχαιότητες και έχουν αποθηκευτεί σε ασφαλείς τοποθεσίες, προκειμένου να διασωθούν από τους βαρβάρους.
Ωστόσο, ο Αμπντουλκαρίμ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να κινδυνεύουν το τοπικό μουσείο και τα μεγάλα μνημεία της Παλμύρας, σε περίπτωση που οι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατορθώσουν να καταλάβουν την περιοχή της αρχαίας πόλης.
«Αυτό είναι μια μάχη ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από την καταστροφή του αρχαιολογικού μουσείου της Μοσούλης και άλλων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του Ιράκ και της Συρίας από τους βάνδαλους του «Ισλαμικού κράτους».
Η UNESCO έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τον τοπικό πληθυσμό αλλά και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.
Από τις σφοδρές οδομαχίες που διεξήχθησαν στην Ταντμούρ σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, ενώ πολλά, τουλάχιστον 57, είναι και τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι τρομοκράτες εκτέλεσαν πολλούς Σύρους πολίτες τους οποίους θεώρησαν συνεργάτες του καθεστώτος.
Το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο και καταμετρά τις απώλειες στον συριακό εμφύλιο, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα, από όταν ξεκίνησε η επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» κατά της Παλμύρας, έχουν σκοτωθεί συνολικά 350 άνθρωποι.
Οι εξτρεμιστές κατέλαβαν επίσης ένα σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου, στο Αλ Χαΐλ, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης, και απέκοψαν τον διερχόμενη αγωγό που τροφοδοτούσε την Ταντμούρ.
Η περιοχή ελέγχει επίσης τον οδικό κόμβο προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντέιρ Ελ Ζορ που χωρίζεται από την Παλμύρα με έρημο.
https://www.efsyn.gr/arthro/i-palmyra-ealo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου