Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η Τουρκία μεταβάλλεται σε χώρα τρομοκράτη


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η Τουρκία παλαιότερα είχε χαρακτηρισθεί ως «κράτος χωροφύλακας», ενώ αργότερα ως «κράτος ταραξίας» της περιοχής μεταξύ Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής. Η «χάρη» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έφτασε από την Ουκρανία έως τους Ουιγούρους της Κίνας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύπτονται με καταιγιστικό ρυθμό περιπτώσεις εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο που διεξάγεται στο εσωτερικό της Συρίας, στην «αραβική άνοιξη» και τις σχέσεις της με τους «αδελφούς μουσουλμάνους», αλλά και την άριστη σχέση και τις πλήρεις διευκολύνσεις που παρείχε –μέσω των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- ο Ερντογάν στους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS (οι οποίοι έχουν μεταβληθεί από εν δυνάμει σε ευθεία απειλή για την Ευρώπη).

Σήμερα, ένα ακόμη επεισόδιο της αγαστής σχέσης της Τουρκίας με το ISIS, αυτή τη φορά το σκέλος του που δρα στην βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και απολύτως ενοχοποιητικά εκείνα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα κράτος «χορηγό» της ισλαμικής τρομοκρατίας και επί της ουσίας είναι πλέον (και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αναλόγως) ένα «κράτος τρομοκράτης».

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή μία επίθεση σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που κινούνται προς την Λιβύη και συγκεκριμένα προς το λιμάνι του Τομπρούκ. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά την «ρότα» του τουρκικού εμπορικού. 
Όμως, σύμφωνα με τη Haber, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ψέματα, αφού το τουρκικό πλοίο που χτυπήθηκε πήγαινε στην πόλη Ντέρνε, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ISIS.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ισχυριστεί πως το εμπορικό πλοίο που χτυπήθηκε κατευθυνόταν στο λιμάνι του Τομπρούκ, αλλά το μητρώο του πλοίου δείχνει πως το πλοίο δεν πήγαινε στο Τομπρούκ αλλά στην πόλη Ντέρνε που βρίσκεται στα χέρια της ISIS.

Όταν το εμπορικό πλοίο της Τουρκίας βλήθηκε πηγαίνοντας στην Λιβύη, ο καπετάνιος του σκοτώθηκε. Στην σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει πως το πλοίο πήγαινε στο Τομπρούκ. Αλλά η εγγραφή στο Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (ΑΙS) του πλοίου δείχνει πως το πλοίο πήγαινε στην πόλη Ντέρνε που βρίσκεται στα χέρια της ISIS.

Η κυβέρνηση της Λιβύης που βρίσκεται στο Τομπρούκ είχε δηλώσει πως η Τουρκία υποστηρίζει τις αντιπολιτευόμενες ομάδες και για αυτό θα διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Η Ντέρνε είναι μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από τις ισλαμικές ομάδες της ΙSIS. Μεγάλο μέρος της πόλης καταλήφθηκε από την ISIS τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτή είναι η ρότα του πλοίου


Το ερώτημα που προκύπτει, αβίαστα, πλέον, είναι: Αφού η Τουρκία εμπλέκεται ποικιλοτρόπως με την στήριξη του ISIS, στο οποίο προμηθεύει και όπλα, εκτός της αβίαστης διακίνησης ανδρών του ISIS εντός της τουρκικής επικράτειας, αλλά και της περίθαλψης τραυματιών τζιχαντιστών και της παροχής ελεύθερης διακίνησης τζιχαντιστών για ικανοποίηση επιχειρησιακών αναγκών, όπως π.χ. συνέβη στο Κομπάνι, και αφού το ISIS έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση, πως είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίζει να είναι μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, στην οποία προΐστανται οι ΗΠΑ, οι οποίες από την πλευρά τους έχουν κηρύξει πόλεμο στην τρομοκρατία; Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν να συνεργάζονται ΗΠΑ και Τουρκία, τη στιγμή που η δεύτερη έχει μεταβληθεί σε «χώρα τρομοκράτη»;

Τα συμπεράσματα που συνάγονται είναι πως:
  • - είτε οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά την Τουρκία και την τρομοκρατική της δράση προκειμένου να ικανοποιήσουν δικά τους γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ για να λειτουργεί ως πρώτο ισχυρό «ανάχωμα» απέναντι στη Ρωσία
  • - είτε οι ΗΠΑ αποτελούν την χώρα που δημιούργησε και στηρίζει τους τζιχαντιστές και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως «χρήσιμο ηλίθιο» προσφέροντάς της κάποια (άγνωστα) ανταλλάγματα
  • - είτε οι ΗΠΑ έχουν απωλέσει κάποιο μέρος της στρατηγικής τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν την προηγούμενη δυναμική ισχύος και να αποδέχονται καταστάσεις μέχρι να επανακάμψουν οικονομικά και να επιβάλουν τους νέους γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς και γεωοικονομικούς κανόνες που πρόκειται να ισχύσουν τα επόμενα 100 χρόνια σε ένα τόξο μεταξύ Ουκρανίας και Ιράν
  • - είτε συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα, μέσα στο σύνθετο διεθνές συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο από το οποίο οι ΗΠΑ αποχωρούν προσπαθώντας να διατηρήσουν τα προσχήματα και την εικόνα της παγκόσμιας υπερδύναμης που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν…
Η Τουρκία είναι μία χώρα που δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο. Έχει ένα παρελθόν βουτηγμένο στο αίμα και στις γενοκτονίες. Και σήμερα, σύμφωνα με όσα συμβαίνουν, αποδεικνύει πως έχει παραμείνει αδίστακτη και αμετανόητη στην ίδια γραμμή των γενοκτονιών και των δολοφονιών αθώων ανθρώπων.  
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία μεταβάλλεται πλέον σε ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο κράτος, που δεν σέβεται κανέναν πέρα από τα εθνικά της συμφέροντα και κινείται λίαν επικίνδυνα προς το εξωτερικό και τους γείτονές της, ενώ ταυτόχρονα απειλείται στο εσωτερικό της από στοιχεία που έχουν την δυναμική να την διαλύσουν (κυριολεκτικά) ως χώρα, δημιουργώντας έτσι απολύτως νέες συνθήκες στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα. Μέχρι τότε όμως, το «κράτος τρομοκράτης» έχει τη δυναμική (ελέω κυρίως της Ουάσιγκτον, αλλά και της ιστορικής συμμάχου Γερμανίας) να «ταράξει τα νερά» σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της (μέσω της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής της στην διεθνή και ισλαμική τρομοκρατία), η οποία με τη σειρά της θα μπορέσει να στηρίξει το εγχείρημα της Μεγάλης – Οθωμανικής Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου