Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΜΕ…ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ

29227249Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ όλα έδειχναν πως είχαμε φτάσει στις τελικές προετοιμασίες με τις πέσεις των Αμερικανών για μια συνδυασμένη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου τους Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, τελικά η Τουρκία έκανε τρομοκρατημένη από τις συνέπειες πίσω, με μια σαφή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Μιλώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Hürriyet, Akif Beki, μέσα στο αεροπλάνο που επέστεφε από προεκλογική περιοδεία στην ανατολική Τουρκία, κατέστησε σαφές πως η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας. Να σημειώσουμε πως αυτές τις μέρες είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς την τουρκική ηγεσία να συνεργαστεί σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Σαουδική Αραβία, οι Τούρκοι από τον βορά και οι Σαουδάραβες από τον νότο, για την ανατροπή του Άσαντ. Ακόμα και ο ίδιος ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ σε δημόσιες δηλώσεις του προέτρεπε τους Τούρκους να μην χάσουν την ευκαιρία και να υλοποιήσουν την γνωστή απαίτηση τους από τότε που αρχίσει ο εμφύλιος, να δημιουργήσουν μια ζώνη κατοχής μέσα στο συριακό έδαφος.
Αλλά όπως φαίνεται την τελευταία στιγμή στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την ίδια την Τουρκία, που διάγει ούτος ή άλως μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Το παρασκήνιο αναφέρει πως υπήρξαν αυστηρές προειδοποιήσεις από δυο πλευρές που έκαναν τους Τούρκους να το ξανασκεφτούν καλύτερα. Οι προειδοποιήσεις αυτές ήρθαν από το Ιράν, που με δηλώσεις στρατιωτικών παραγόντων προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα επέμβει στρατιωτικά σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και από αξιωματούχους της Μόσχας του άμεσου περιβάλλοντος του Πόυτιν, που κατέστησαν σαφές ότι η Ρωσία δεν θα καθίσει με «σταυρωμένα τα χεριά».
Έτσι ο Νταβούτογλου, σταθμίζοντας τις ισορροπίες και σίγουρα σε άμεση συνεννόηση με τον Ερντογάν προχώρησε στην δήλωση αυτή ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκιά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να πάρει μέρος σε κάποιου είδους στρατιωτική επιχείρηση εισβολής σε βάρος της Συρίας.
Όπως φαίνεται οι Τούρκοι ξέρουν να γίνονται «λαγός» όταν βλέπουν πως δεν τους βγαίνουν τα πράγματα. Χρήσιμο μάθημα και για την δική μας πλευρά, ειδικά για όσους καλλιεργούν την τουρκοφοβία τα τελευταία χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου