Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Εικόνες από τις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος στη Γη

Δεν είναι μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη που θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία της Γης. Ο υπερπληθυσμός, η ρύπανση, η λαθροθηρία, η εξόρυξη ορυκτών είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που παίρνει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το ίδιο του το σπίτι - τον πλανήτη Γη.
 
Υπάρχουν πτυχές των συνεπειών της συμπεριφοράς μας, ή της ανοχής μας, που συμβαίνουν πολύ μακριά από μας, δεν τις βλέπουμε και δεν τις λαμβάνουμε υπόψη όσο σοβαρά θα έπρεπε.
 
Ακολουθούν οι φωτογραφίες...
Σερφ μέσα στα… σκουπίδια. Ο Ινδονήσιος σέρφερ Dede Surinaya δαμάζει ένα κύμα - και μαζί πλαστικά και άλλα σκουπίδια, στην Ιάβα της Ινδονησίας.
Τα σκουπίδια σκοτώνουν. Για τον σέρφερ μπορεί τα σκουπίδια να χαλούν την ειδυλλιακή εικόνα της θάλασσας αλλά για άλλα έμβια όντα είναι θανάσιμη απειλή. Στην ατόλη Midway στον Ειρηνικό Ωκεανό, πολύ μακριά από τα κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου, ένα άλμπατρος αποσυντίθεται στην ακτή. Δεν αποσυντίθενται όμως όλα τα πλαστικά αντικείμενα που είχε καταπιεί… Το πιο σοκαριστικό: η εικόνα αυτή δεν είναι πια σπάνια.
Όταν η ανάσα γίνεται δύσκολη υπόθεση. Ατμοσφαιρική ρύπανση και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ενεργειακή μονάδα καύσης άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν οι πάγοι λιώνουν. Τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική οι παγετώνες συρρικνώνονται. Η εικόνα είναι από το North East Land στη Νορβηγία.
Εθισμένοι στο πετρέλαιο. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, άλλο ένα σύμπτωμα της ασέβειας προς τη φύση. Ποταμός Κερν, Καλιφόρνια.
Όταν η τροφή τελειώνει. Τα δυτικά φιόρδ της Νορβηγίας κανονικά παγώνουν το χειμώνα, επιτρέποντας έτσι στις πολικές αρκούδες να αναζητήσουν σε μεγαλύτερη έκταση τροφή. Πλέον πάγος δεν υπάρχει καθόλου παγιδεύοντας τις αρκούδες χωρίς τροφή. Η εικονιζόμενη πολική αρκούδα άρχισε να ανεβαίνει βόρεια, αναζητώντας παγωμένες εκτάσεις όπου να μπορεί να κυνηγήσει. Δεν βρήκε όμως. Εξαντλήθηκε, κατέρρευσε και πέθανε.
Πυρηνική κρίση. Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊτσί, στην Ιαπωνία έμεινε στην ιστορία, όπως το Τσέρνομπιλ, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ισοπέδωσε περιοχές της Ιαπωνίας το 2011.
Αυτό είναι το τέλος της διαδρομής. Αφού διένυσαν χιλιόμετρα τα λάστιχα της φωτογραφίας πετιούνται στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ.
Σκάβοντας για διαμάντια. Το αδαμαντωρυχείο Mir στη Ρωσία είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
Γύμνια. Αποκαλείται και Βραζιλία του βορρά αλλά ο Καναδάς δεν φέρεται πάντα με ευγένεια στα δάση του. Η εικόνα είναι από το Vancouver Island.
Ψηφιακός θάνατος. Τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων από υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές «ταξιδεύουν» στην Αφρική όπου είτε ρίχνονται χύμα σε «ψηφιακά νεκροταφεία» είτε αποκτούν… νέα ζωή από την αρχή. Φωτογραφία από τη Γκάνα.
Όταν η θάλασσα καταπίνει τη στεριά. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί πολλά μέρη του πλανήτη, αναμεσά τους και τις μαγευτικές Μαλδίβες, αγαπημένο γαμήλιο και όχι μόνο προορισμό των Δυτικών που αναζητούν έναν τόνο εξωτισμού στις διακοπές τους.
Υπερπληθυσμός. Αεροφωτογραφία του Νέου Δελχί στη Ινδία. Πληθυσμός 22 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι 30.000 κάτοικοι σε κάθε τετραγωνικό μίλι…
Η φύση απαντά. Ένας από τους πιο ισχυρούς και καταστροφικούς τυφώνες στην αμερικανική ιστορία, ο τυφώνας Κατρίνα, πλήττει τη στεριά.
Τροφή για τη μάζα. Όσο φτάνει το μάτι θερμοκήπια καλύπτουν την Αλμερία της Ισπανίας. Τα στόματα είναι πολλά και η ζήτηση μεγάλη.
Η σφαγή των δέντρων. Μπορεί τα δέντρα να στέκονταν εκεί για χρόνια αλλά ο άνθρωπος αποφάσισε πως εκεί έπρεπε να φτιαχτεί ένα φράγμα. Κι έτσι ήρθε το τέλος του δάσους στο Willamette National Forest του Oregon
Λαμπερά φώτα στη μεγάλη πόλη. Με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια είναι ένα τυπικό δείγμα της καταναλωτικής κουλτούρας των ΗΠΑ.
Ψάχνοντας για πετρέλαιο, βγάζοντας πίσσα. Κάποτε εδώ άνθιζε η φύση, Αλμπέρτα, Καναδάς.
Στις φλόγες. Οι πιο συχνές και πιο ισχυρές δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στο Κολοράντο, είναι άλλη μία συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τρομακτικό παρόν, δυσοίωνο μέλλον. Σκουπίδια και ρύπανση στο Μπαγκλαντές.
Αηδία. Βοσκός κοντά στον Κίτρινο Ποταμό στην Κίνα δε αντέχει τη δυσωδία και κλείνει τη μύτη του…
Ντροπή. Ο σταρ του μπάσκετ Yao Ming έρχεται αντιμέτωπος με την επιτομή της ανθρώπινης σκληρότητας: έναν σχεδόν αποκεφαλισμένο ελέφαντα θύμα λαθροθηρίας για τους χαυλιόδοντές του.
Ώρα αιχμής στους αιθέρες. Τα παγκοσμιοποιημένα δίκτυα μεταφορών, ειδικά η εμπορική αεροπλοΐα, συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η εικόνα είναι από τον ουρανό του δυτικού Λονδίνου.
Άνιση μάχη. Ώρα μηδέν στον πόλεμο κατά της φύσης, τα ζώα αναζητούν διέξοδο από τις φλόγες που καταστρέφουν τη μοναδική φύση του Αμαζονίου.
Ούτε εκατοστό κενό. Η πόλη του Μεξικού, πληθυσμός 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 63.700 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η επέκτασή της «καταπίνει» τη φύση.
Άδοξο και αποτρόπαιο τέλος. Δέρμα τίγρης της Σιβηρίας που κατασχέθηκε από λαθροθήρες στη Ρωσία.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου